Premier Mark Rutte stelt dat het kabinet niet voornemens is om de coalitie van de VVD en de PvdA verder uit te breiden met andere partijen.

Dat zei de premier donderdag. Rutte (VVD) reageerde daarmee over een Telegraaf-bericht over de vermeende gesprekken die de coalitie de afgelopen zomer met D66 zou hebben gevoerd.

De partij van Alexander Pechtold zou zijn gepolst om toe te treden tot het kabinet.

"Er zijn vanuit het kabinet en de coalitie geen initiatieven genomen en wij gaan die ook niet nemen om andere partijen te vragen toe te treden tot de coalitie", aldus Rutte.

"We zijn hard aan het werk om de coalitie tot een succes te maken en te zoeken naar steun, maatschappelijk en politiek, voor onze plannen."

Kabinet

Coalitiebronnen melden aan NU.nl dat Pechtold zelf heeft voorgesteld om tot het kabinet toe te treden. Hier is toen in de coalitietop wel over gesproken, maar de eisen van de D66-leider waren te groot.

Zo wilde D66 onder meer het sociaal akkoord openbreken om hervormingen naar voren te kunnen halen en moest er fors meer geld naar onderwijs. Dit ging de coalitie naar verluidt veel te ver.

Meerderheden

Volgens de premier is het wel zo dat op onderwerpen gesprekken plaatsvinden tussen bewindspersonen en fracties. "Elk kabinet maakt zich zorgen over meerderheden en zoekt dus hard naar mogelijkheden om tot die meerderheden te komen."

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) reageerde ontwijkend op de vraag of hij de eventuele toetreding van andere partijen tot de coalitie ziet zitten. "Ik ga nu niet zeggen wat ik allemaal een goed idee vind."

Pechtold

Ook Pechtold wil niet ingaan op de verhalen dat er gesproken zou zijn over toetreding tot de coalitie en het verkrijgen van ministersposten voor D66. Hij zegt wel dat zijn partij altijd met de coalitie praat om een constructieve bijdrage te leveren aan het kabinetsbeleid.

Aangezien de gesprekken niet tot resultaat leidden heeft Pechtold geen behoefte om in te gaan op wat er precies op tafel heeft gelegen. De D66-leider zegt slechts zich niet in het geschetste beeld te herkennen.

Paniek

PVV-leider Geert Wilders stelde donderdag in de Tweede Kamer dat het kabinet in paniek is. "Geen steun onder de bevolking, maar ook geen politiek draagvlak."

Wilders wilde voor 18.00 uur een brief van premier Rutte om opheldering te krijgen. In deze brief herhaalde Rutte dat kabinet en coalitie geen initiatieven hebben ondernomen om de coalitie uit te breiden.

Gesprekken over steun voor kabinetsplannen vinden volgens hem regelmatig plaats, maar pas 'als deze gesprekken daartoe aanleiding geven, wordt dat kenbaar gemaakt', aldus de premier.

De PVV-leider had na de brief geen behoefte meer aan een debat. 

Plannen aanpassen

"Het moet niet om de poppetjes gaan", reageerde CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. "Ik doe niet mee aan het kabinet. Dat moet plannen aanpassen aan de wensen van een meerderheid in de Tweede Kamer."

"De coalitie wilde wachten met het aanpassen van de plannen tot Prinsjesdag. Maar het gebruikt het zomerreces blijkbaar wel om de eigen problemen op te lossen."