PvdA, CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over berichten dat veel vlees de slachthuizen verlaat met poepbacteriën als E.coli van de dieren er op.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken zegt geschrokken te zijn van de misstanden en het falen van controles op het dierenwelzijn in slachthuizen. ''Volksgezondheid en voedselveiligheid staan voor de PvdA voorop. Mensen moeten de zekerheid hebben dat hun voedsel veilig is. De misstanden in slachthuizen moeten daarom hard worden aangepakt.''

De PvdA wil snel een debat met Dijksma over de maatregelen die zij al heeft aangekondigd om tegen misstanden op te treden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt de misstanden, aan de kaak gesteld in het televisieprogramma Zembla, onacceptabel. Het brengt volgens hem ook de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar. Ook Gerard Schouw (D66) wil snel meer weten van Dijksma. Zijn de berichten ''waar, half waar of onzin'', vraagt hij zich af.

Toezicht

Dijksma liet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het toezicht op het werk in de slachterijen beter moet. Ze noemt het in de brief ''onontkoombaar dat er drastisch iets moet veranderen''. Daarom worden bij misstanden onder meer eerder boetes opgelegd.

Volgens een keurmeester in Zembla zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd.

Cultuuromslag

Namens het CDA maakt ook europarlementariër Esther de Lange zich grote zorgen over de misstanden in de vleesverwerking. De Lange is voedselfrauderapporteur namens het Europees Parlement.

''Er worden moedwillig risico's genomen met de volksgezondheid ten behoeve van financieel gewin. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. Er is een cultuuromslag nodig bij onze controlediensten; geen standaardlijstjes afvinken maar actief opsporen van rotte appels'', aldus De Lange.