De gemeenteraad van Vlissingen is verdeeld over de positie van burgemeester René Roep, die door zijn declaratiegedrag in opspraak is geraakt. 

Fractievoorzitter Lou Waterman van de PSR, één van de grootste fracties, laat weten dat zijn partij neigt naar de conclusie dat Roep zo veel schade heeft opgelopen dat diens positie ''niet is te handhaven".

De gemeenteraad bespreekt donderdag een rapport van een raadscommissie over het declaratiegedrag van Roep en andere (oud-)collegeleden. In het maandag openbaar gemaakte rapport staat onder meer dat Roep onterecht huisraad heeft gedeclareerd. Ook krijgt Roep het verwijt dat hij de regels voor het indienen van declaraties veranderde, zonder de raad daarover in te lichten.

Over het steunen van een mogelijke motie van wantrouwen tegen Roep wil Waterman zich nog niet uitlaten. ''Onze fractie moet daarover nog een definitief standpunt innemen. Maar eigenlijk gaan we ervan uit dat de burgemeester nog voor de raadsvergadering laat weten dat hij de eer aan zichzelf houdt.''

Vertrekken

Groen Links is er al uit. ''We denken niet dat de burgemeester Vlissingen uit deze moeilijke periode kan halen", stelt fractievoorzitter Alex Soplantila. ''Het is daarom beter dat hij vertrekt."

Van de PvdA mag de CDA-burgemeester blijven. ''Uit het rapport blijkt niet dat de burgemeester bewust heeft gehandeld om meer geld te krijgen", zegt fractievoorzitter Jan Koopman.

LPV

Het standpunt van de LPV, de grootste raadsfractie, is nog onduidelijk. In de laatste raadsvergadering was die partij zeer kritisch over het declaratiegedrag van Roep. De POV en het CDA doen er voorlopig het stilzwijgen toe. ''Het debat moet niet in de media, maar in de raadsvergadering worden gevoerd. Dat zijn we aan de burgers verplicht", aldus CDA-fractievoorzitter Rijnco-Jan Suurmond.