De SP heeft er dinsdag samen met een deel van de oppositie nog eens op gehamerd dat de Prinsjesdagstukken eerder naar buiten gebracht moeten worden.

''Alles wat met die 6 miljard te maken heeft, moet per ommegaande naar de Kamer'', aldus SP-leider Emile Roemer dinsdag in de Tweede Kamer. ''Als je kunt lekken, kun je ook mailen.''

Roemer kreeg steun van D66-leider Alexander Pechtold die de coalitie verwijt een toneelstukje op te voeren, omdat sommige Kamerleden wel al van informatie voorzien zouden zijn. Ook CDA-leider Sybrand Buma vond dit. GroenLinks, 50PLUS en de ChristenUnie willen de stukken ook meteen krijgen.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is het helemaal niet zo dat de leden van de coalitiepartijen al meer weten, bijvoorbeeld over het Belastingplan.

Motie

Hij zou eerder enkel hebben gerefereerd aan een motie van de coalitie, waarvan Samsom aanneemt dat het kabinet die zal uitvoeren. Ook VVD-leider Halbe Zijlstra weet nog van niets. ''Ik wacht met spanning af waar het kabinet mee komt.''

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zei dat ze eerder aan premier Mark Rutte heeft gevraagd de stukken al op vrijdag voor Prinsjesdag naar de Kamer te sturen. ''Daar heeft de premier niet in toegestemd'', zei ze. Nu zal Van Miltenburg het kabinet op de hoogte brengen van de discussie in de Kamer en is het aan de premier om daarop te reageren.