Als het niet hoeft, reis dan niet naar Libanon. Dat is de strekking van een zaterdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken gewijzigd reisadvies voor dat land in het Midden-Oosten.

Nederlanders die al in Libanon zijn, wordt geadviseerd ''extra waakzaamheid te betrachten''.

Het reisadvies is aangescherpt vanwege de ontwikkelingen in buurland Syrië. Die hebben ook effect op Libanon, omdat de burgeroorlog ook in de grensgebieden merkbaar is.

''Meerdere gewapende groeperingen zijn in deze grensgebieden met elkaar in conflict'', aldus het reisadvies. Bovendien zijn de grenzen niet duidelijk afgebakend.

Bomaanslagen

Ook in het land zelf kunnen groepen slaags raken door oplopende spanningen. Vooral rond het vrijdaggebed kunnen er opstootjes ontstaan tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. In sjiitische wijken in het zuiden van de hoofdstad Beiroet bestaat bovendien gevaar voor bomaanslagen.

Het ministerie waarschuwt dat als er geweld in Libanon uitbreekt, dat zich snel kan verspreiden. Daardoor kunnen mensen vast komen te zitten op bepaalde plaatsen en lopen mensen gevaar. ''Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens kunnen zonder vooraankondiging geblokkeerd raken.''

Mensen die toch naar het land gaan, bijvoorbeeld voor een essentiële reis, wordt geadviseerd de situatie nauwlettend te volgen. Alle reizen naar Syrië vanuit Libanon worden afgeraden.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië