Minister Stef Blok (Wonen) wil een actieplan van bedrijven die purschuim aanbrengen om de vloeren van huizen te isoleren. 

De minister wil dat gezien de ''maatschappelijke onzekerheden'' rond het gebruik van het isolatieschuim, alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om gezondheidsklachten te voorkomen.

Blok schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op een aanvullend TNO-onderzoek in drie woningen. De minister stelt dat het onderzoek ''weliswaar geen causale relatie laat zien tussen purschuim en gezondheidsklachten, maar deze ook niet heeft kunnen uitsluiten''. Volgens de minister is er ''alle reden om eventuele gezondheidsrisico's serieus te nemen, want onjuiste toepassing van purschuim kan leiden tot gezondheidsklachten''.

Nuttige stappen

Blok stelt dat de sector al nuttige stappen heeft gezet om gezondheidsklachten te voorkomen, maar is van mening dat er nog een schepje bovenop kan. Zo moeten voorgenomen aanscherpingen ook echt worden uitgevoerd en moet de sector regelmatig met deskundigen bekijken wat er nog meer gedaan kan worden.

Ook moet er goede voorlichting komen voor bewoners en woningeigenaren. Een herkenbaar keurmerk geeft mensen de kans zelf de risico's te beperken en te beoordelen wat ze nog willen accepteren. Ook wil Blok een landelijke registratie van klachten die te maken hebben met het gebruik van purschuim.