Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie steunt het hoger beroep van het openbaar ministerie in de mishandelingszaak in Eindhoven. 

Het OM is het niet eens met de strafvermindering voor de daders omdat de beelden van de mishandeling eindeloos op tv zijn geweest en op internet te zien zijn.

Opstelten vindt niet dat de regels voor het uitzenden van dergelijke beelden moeten worden aangepast. ''Daarom is het OM geheel zelfstandig in beroep gegaan en dat steun ik graag. En ik wacht af wat de hogere rechter gaat zeggen'', zei hij vrijdag na de ministerraad.

De minister vindt het ''niet van deze tijd'' als een afweging over het gebruik van beeldmateriaal niet gemaakt zou worden. ''Je hebt de middelen en de camerabeelden, er is iets zwaars gebeurd. Dan wegen politie en OM af wat er mee te doen. Maar het moet altijd proportioneel zijn.''

Hij noemt het verder goed dat er jurisprudentie komt over het gebruik van beeldmateriaal in strafzaken.

Aanscherping beleid

Het Openbaar Ministerie scherpt het beleid voor het gebruik van foto's en camerabeelden bij de opsporing van verdachten aan.

Het College van Procureurs-Generaal werkt op het ogenblik aan modernisering van de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving aangepast, rekening houdend met de ontwikkelingen in de sociale media.