Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid om zakkenrollers een gebiedsverbod op te leggen. 

Hij doet dit na een verzoek hierover van de VVD in de hoofdstad, liet zijn woordvoerster vrijdag weten. Het verbod zou op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) moeten worden opgelegd.

De burgemeester voorziet dat het moeilijk zal zijn het op deze manier te regelen, maar zegde toe dat hij met het Openbaar Ministerie (OM) zal overleggen vaker een gedragsmaatregel, zoals een gebiedsverbod, te eisen bij zakkenrollerij. Dat kan echter alleen bij notoire veelplegers, zei de zegsvrouw.

Onlangs kreeg een zakkenroller volgens haar bij de rechtbank een openbaar vervoersverbod opgelegd van 2 jaar. Het ging hierbij wel om iemand die zich hier al vele malen aan schuldig had gemaakt.

Van der Laan benadrukte dat een gebiedsverbod wel te controleren moet zijn. Dat gaat op bijvoorbeeld een festival makkelijker dan bij een verbod in de hele stad.

Eerder deze week schreef de burgemeester aan de gemeenteraad dat Amsterdamse agenten hulp krijgen van hun collega's uit Roemenië bij de jacht op zakkenrollers uit dat land. Tijdens de Gay Pride arresteerde de politie 46 zakkenrollers, van wie 43 Roemenen.