Het Nationaal Onderwijsakkoord is praktisch rond. Dat zei CNV Onderwijs-voorzitter Helen van den Berg donderdagmiddag na het overleg dat ze had met Stichting van het Onderwijs-voorzitter Jan van Zijl en de regering. 

Over een paar punten wordt nog gesproken, maar de onderwijspartijen verwachten er met het kabinet maandag definitief uit te komen.

Het overleg was eerder deze zomer stukgelopen. Deze week werd duidelijk dat er weer gepraat werd over de toekomst van het onderwijs. Het overleg donderdag was met premier Mark Rutte, minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en de sociale partners in het onderwijs. Bussemaker bevestigde dat partijen ''heel dicht bij'' een akkoord zijn.

De onderwijsbestuurders Van Zijl en Van den Berg toonden zich tevreden na het gesprek. ''Er staan een aantal mooie dingen in. Ik ga ervan uit dat wij op alle fronten tevreden zullen zijn'', zei Van den Berg. Van Zijl benadrukte het belang van het akkoord. ''Het gaat over modernisering, professionalisering en ook arbeidsvoorwaarden. Op dat vlak zijn we tevreden.''

Bekijk een interview met Van den Berg:

Details

Details over het akkoord wilden ze niet geven. De bonden waren altijd fel tegen een vijfde jaar nullijn voor de leraren, maar die lijkt er toch te komen. Van den Berg zei het gehele akkoord na Prinsjesdag voor te leggen aan haar eigen achterban. De Algemene Onderwijsbond (AOb) was eerder uit onvrede uit het overleg gestapt en is niet opnieuw aangeschoven.

De studentenorganisaties zijn erg ontevreden over de gang van zaken. ''Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij dit overleg'', zei Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ''Wij schijnen vertegenwoordigd te worden door de Stichting van het Onderwijs, maar daar is nooit contact mee geweest.'' Ook de studentenvakbond LSVb noemt het 'kwalijk' dat de stem van studenten niet gehoord is.