
Recht op schone luier in zorginstelling elders geregeld
De staatssecretaris wil een wetsvoorstel waarin dit recht wordt geregeld intrekken, zo bevestigden bronnen in politiek Den Haag eerder al na een bericht in de Volkskrant.
Van Rijn laat in een reactie weten dat hij de inhoud van het wetsvoorstel gaat opnemen in een andere wet.
Volgens hem is er geen reden tot ongerustheid. "Wat beoogd werd in dat wetsvoorstel gaan we keurig regelen in de nieuwe wet langdurige zorg."
Bekijk de reactie van de staatssecretaris:
Negatief
Het voorstel voor de Beginselenwet AWBZ-zorg werd vorig jaar ingediend door toenmalig staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Vooral toenmalig gedoogpartner PVV maakte zich er sterk voor.
De Raad van State oordeelde destijds negatief over het wetsvoorstel en vond dat het op enkele onderdelen moest worden aangepast. Het adviesorgaan van de regering stelde toen al dat de rechten van bewoners van zorginstellingen elders al wettelijk geregeld zijn.
De Raad adviseerde het kabinet zich te richten op de "dieperliggenden oorzaken" op onderdelen waar dit nog niet het geval was. Het adviesorgaan stelde dat "tijdgebrek bij het personeel en gebrek aan privacy en autonomie niet worden opgelost met een wettelijke regeling".
Wilders
De berichten over intrekken van het wetsvoorstel leidden donderdagochtend tot commotie bij enkele Tweede Kamerfracties.
PVV-leider Geert Wilders noemde het kabinet donderdag ''ziek'' en kondigde aan zelf met een eigen wetsvoorstel te komen. Ook fractieleider Henk Krol van 50Plus toonde zich verbijsterd: ''Zo ga je niet met mensen om.''
Van Rijn kan zich wel voorstellen dat de PVV teleurgesteld is dat het wetsvoorstel waarvoor zij zich heeft ingezet verdwijnt. ''Maar het gaat om de inhoud.''
Patiënten
Wilna Wind, voorzitter van de patiëntenkoepel NPCF reageert geschrokken. "Hoe ver ben je als maatschappij gezonken als in een wet moet worden vastgelegd dat bewoners van zorginstellingen een schone luier krijgen na een ongelukje? En iedere dag gewassen worden?", reageert ze. ''Wij moeten ons collectief kapot schamen."
"Je kan je uiteraard afvragen of verschoning in de wet vastgelegd moet worden. Maar je kan je ook afvragen waarom dit niet standaard gebeurt", aldus Wind.