PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens stapt uit de Tweede Kamer. Dat kondigt het Kamerlid donderdag aan.

De fractie van de PvdA is op dit moment bijeen in Friesland.

Ze is daarmee in korte tijd de tweede PvdA'er die uit de Kamer gaat. Half juni stapte Désirée Bonis teleurgesteld op.

Wie Hilkens opvolgt wordt op korte termijn bekend, meldt een woordvoerder van de PvdA-fractie desgevraagd. 

Idealen

Hilkens zegt in een schriftelijke verklaring: "De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven. Daarom kies ik ervoor om me buiten de Tweede Kamer in te blijven zetten voor maatschappelijk relevante kwesties."

"Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar ik zie in ieder geval af van mijn wachtgeld."

De 34-jarige Hilkens begon haar carrière als journalist en maakte naam met het boek McSex, over de invloed van porno op de samenleving. In 2011 maakte ze haar entree in de Kamer, als tijdelijk vervanger van oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd Hilkens rechtstreeks tot Kamerlid verkozen. 

Illegaliteit

Ze profileerde zich onder meer op het onderwerp prostitutie. Van Hilkens was bekend dat ze grote moeite had met de strafbaarstelling van illegaliteit, waar de PvdA in het regeerakkoord mee heeft ingestemd.

PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat hij het besluit van Hilkens betreurt en respecteert. "Ik had graag gezien dat Myrthe met haar drive en passie, haar draai had kunnen vinden in politiek Den Haag. Dat is helaas niet gelukt. Ik heb het volste vertrouwen dat ze haar betrokkenheid op een andere wijze buiten het parlement kan blijven vormgeven."

Bonis

Ook buitenlandwoordvoerder Bonis was teleurgesteld in het Kamerlidmaatschap. Afgelopen weekeinde beklaagde Bonis zich in NRC Handelsblad over de beperkte ruimte die zij kreeg om het standpunt van de PvdA te beïnvloeden.