De uitkomst van het VN-onderzoek naar het gebruik van gifgas door de Syrische regering moet worden afgewacht. Dat blijft het standpunt van het Nederlandse kabinet.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven (pdf).

''Als blijkt dat chemische wapens zijn ingezet, zal dit gevolgen moeten hebben. Daarvoor is ook antwoord nodig op de schuldvraag. De regering acht de rol van de VN bij het bepalen van eventuele vervolgstappen van belang.''

De brief van Timmermans is in lijn met uitspraken van de minister in de media van afgelopen dagen.

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag met zijn Britse ambtgenoot David Cameron gesproken over het Nederlandse standpunt, zei hij op Radio 1.

"Nederland vindt dat eerst de uitkomsten van het VN-onderzoek moeten worden afgewacht voordat er besluiten over ingrijpen worden genomen", zei Rutte. "We zien verschrikkelijke gebeurtenissen in Syrië, maar we moeten het VN-spoor een kans geven. Op basis van de feiten kunnen we dan vervolgstappen maken.

Donderdagmiddag wordt in de Tweede Kamer met Timmermans en de minister Hennis-Plasschaert van Defensie over Syrië door de commissieleden van Buitenlandse Zaken gedebatteerd.  In de avond wordt dan mogelijk de hele Kamer terug geroepen van het reces om te stemmen over moties. 

Woensdag hebben de partijen nog de mogelijkheid om aanvullende vragen aan Timmermans te stellen over zijn brief. 

Vragen

"De lijn van dit kabinet roept nog veel vragen op", zo stelt Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie). "Indien inderdaad is gebleken dat chemische wapens zijn gebruikt, dan is een aanvullend VN-onderzoek naar de schuldvraag cruciaal. Daarvoor is uitbreiding van het mandaat van het inspectieteam nodig", zo vindt Voordewind. 

Ook D66 ziet nog veel vragen onbeantwoord in de brief van de minister. 

"Het is de vraag of Nederland als VN-lid en NAVO-partner niet geïnformeerd zou moeten worden door de VS en Groot-Britannië over de inlichtingen die de basis vormen voor de beslissing tot een eventueel ingrijpen", zo wil Sjoerd Sjoersma weten. Ook is hem nog niet duidelijk welke acties minister Timmermans zelf heeft ondernomen om contact te zoeken met de Amerikaanse en Britse autoriteiten.

Patriotraketten

Vragen zijn er ook over of mogelijke westerse militaire actie in Syrië invloed heeft op de aanwezigheid van Nederlandse Patriotraketten. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verklaarde eind vorig jaar in de Kamer dat de Patriots geen ''back-up'' vormen als Turkije eenzijdig het buurland zou aanvallen. 

Volgens de SP is de afspraak ''dat de Patriots terug naar Nederland komen wanneer Turkije offensief gaat deelnemen aan aanvallen op Syrië''. Hennis-Plasschaert stelt woensdag dat ze nog niet kan aangeven of de missie in Turkije zal eindigen mocht er een aanval komen. "We zitten daar defensief. Dat is en blijft mijn uitgangspunt", zo laat ze weten. 

Bewijzen

De VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft woensdag gezegd dat er bewijzen zijn die erop duiden dat er een chemische substantie is gebruikt bij de aanval vorige week woensdag in Damascus. Hij liet het midden of hij zich baseerde op informatie van VN-inspecteurs.

Voordat tot militair ingrijpen wordt overgegaan moet goedkeuring worden gevraagd van de VN-Veiligheidsraad, zei Brahimi verder. Groot-Brittannië presenteert later woensdag een ontwerpresolutie voor de VN-Veiligheidsraad over Syrië. 

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië