De nullijn blijft in veel sectoren overeind. Alleen in de zorg gaat die maatregel van tafel.

Dat staat in de begroting van het kabinet voor 2014, zegt PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom woensdag tegen BNR.

"De nullijn in de zorg is al weg, dat is een belangrijk akkoord. Voor de overige sectoren hebben we gezegd dat het eerder gepresenteerde pakket waar die nullijn wel in zit, dat ook nog voor Prinsjesdag blijft staan", zegt Samsom.

Dat betekent onder andere een nullijn voor ambtenaren, een heikel punt voor vakbonden. "Ik heb ook geconstateerd dat de bonden daar niet blij mee zijn", zegt Samsom.

Hij zegt wel dat er ruimte is voor discussie. "Waar die ruimte zit zal uit de discussie moeten blijken. Maar we hebben dit nu in het pakket zitten, en wat mij betreft blijft dat ook zo", aldus de PvdA'er.

Op Prinsjesdag, 17 september, presenteert het kabinet de begroting voor 2014. Hierin wordt zes miljard aan extra bezuinigingen opgenomen, een eis van Brussel in ruil voor het loslaten van de 3 procentnorm van het begrotingstekort in 2013 en 2014.  

Eerder deze week zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al dat het kabinet de bezuinigingen rond heeft.

Begroting

Volgens Samsom moet de begroting wel op orde worden gebracht, maar "niet obsessief". Hij verwacht dat het tekort in 2015 weer richting de 3 procent gaat. "In Nederland is het nodig de teugels te laten vieren voor de begroting. Dat moet ook, want de economie heeft het moeilijk." 

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen