Het kabinet is het bijna eens met de pensioenfondsen over meer investeringen in de Nederlandse economie.

Waarschijnlijk leidt dat onder meer tot de komst van een nationale hypotheekbank, waarbij pensioenfondsen hypotheken van Nederlandse banken overnemen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigde woensdag dat de gesprekken nu ''in sneltreinvaart'' worden afgerond. Dinsdag zaten de partijen voor het laatst bijeen op het ministerie van Economische Zaken.

Het kabinet wil pensioenfondsen ook verleiden meer te investeren in energieprojecten of regionale infrastructuurprojecten. De fondsen hebben nu slechts 14 procent van hun totale vermogen van rond de 960 miljard in Nederland belegd.

'Niet definitief'

Of de nationale hypotheekbank er komt, kon Dijsselbloem woensdag ''nog niet helemaal definitief'' zeggen. ''De Tweede Kamer hoort het als eerste. Maar we zitten wel in een tempo dat het snel gaat komen.''

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank bleek dinsdag dat de pensioenfondsen 135 miljard in Nederland belegd hebben. Daarvan zat 12,7 miljard euro in Nederlandse hypotheken en 1 miljard euro in het midden- en kleinbedrijf. Wat het kabinet betreft wordt dat dus veel meer.

Pensioenfondsen hebben al eerder aangegeven dat zij meer willen investeren in zaken als infrastructuur, woningen en pensioenen om zo een bijdrage te leveren aan het economisch herstel. Maar ze willen wel dat de overheid een deel van de risico’s voor haar rekening neemt.

Lees ook: Pensioenfondsen beleggen 14 procent in Nederland

Lees meer over wonen op NUgeld