De SP is boos dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een gesprek van de Tweede Kamer met het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) Rob Bertholee dwarsboomt. 

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het dinsdagavond onaanvaardvaar dat Plasterk Bertholee heeft verboden in het parlement te verschijnen.

De Tweede Kamer houdt 11 september op initiatief van de SP een hoorzitting over de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD. Bij de geheime dienst verdwijnen tweehonderd van de vijftienhonderd arbeidsplaatsen. Daaronder zijn tachtig plekken van mensen die informatie verzamelen en verwerken.

De NOS meldde vorige week dinsdag dat er onrust onder AIVD-medewerkers is, omdat eerder zou zijn gemeld dat slechts op de efficiency en bedrijfsvoering werd bezuinigd.

Details

Plasterk zei woensdag dat de geplande bezuinigingen volgens hem niet onverantwoord zijn. Hij beloofde dat de veiligheid niet in het geding komt. De minister gaf verder aan te hopen dat details over de invulling van de bezuiniging binnen de geheime dienst blijven.

De minister zou een beroep doen op de vertrouwelijkheid van informatie. Daarmee maakt hij volgens Van Raak misbruik van zijn positie. "Dit gaat niet om operationele informatie, maar om de vraag welke taken na de bezuinigingen wel of niet kunnen worden gedaan. Dit raakt direct onze nationale veiligheid."

Van Raak noemt het een gotspe dat Plasterk zou zeggen dat hij de Tweede Kamer niet vertrouwt. "Het gaat erom of wij de minister vertrouwen. Ik zal de Tweede Kamer vragen om deze weigering niet te accepteren en ga ervan uit dat het hoofd van de AIVD gewoon op de hoorzitting zal verschijnen."