Mogelijk militair ingrijpen van het Westen in Syrië heeft vooralsnog geen gevolgen voor de Nederlandse Patriotmissie in Syrië. 

Bij het Zuid-Turkse Adana zijn twee Patriotsystemen gestationeerd met circa 250 Nederlandse militairen.

De missie moet de stad en haar bevolking beschermen tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië. De Nederlandse Patriotraketten kunnen het Syrische grondgebied ook niet bereiken. Daarvoor zijn ze te ver verwijderd van de grens.

Het kabinet benadrukte het defensieve karakter van de missie toen het in december de Tweede Kamer op de hoogte stelde van het besluit om het raketverdedigingssysteem in te zetten. ''De ontplooiing is van puur defensieve aard en dient niet om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve operaties te ondersteunen.''

Van Bommel

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP wilde dinsdag toch weten of mogelijke westerse militaire actie in Syrië invloed heeft op de aanwezigheid van Nederlandse Patriotraketten. Volgens hem is de afspraak ''dat de Patriots terug naar Nederland komen wanneer Turkije offensief gaat deelnemen aan aanvallen op Syrië''.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verklaarde eind vorig jaar in de Kamer dat de Patriots geen ''back-up'' vormen als Turkije eenzijdig het buurland zou aanvallen. Op een reactie na een mogelijke aanval van bijvoorbeeld de Amerikanen op Syrië werd destijds niet ingegaan.

Han ten Broeke van regeringspartij VVD ziet nog geen problemen voor de missie. Als het hoofddoel - de bescherming van de burgers van Adana - blijft, kan de missie wat hem betreft gewoon doorgaan. Ook een Turkse deelname aan een westers ingrijpen in Syrië hoeft volgens hem niet het einde te betekenen van de missie. Maar als de veiligheidssituatie van de Nederlandse militairen zich hierdoor wijzigt, ''moeten we wel opnieuw naar de missie kijken''.

Een woordvoerster van Defensie liet weten dat er geen extra maatregelen zijn genomen bij de Patriotmissie in Turkije naar aanleiding van de recente ontwikkelingen. ''Wij voeren gewoon onze taak uit en dat is de burgers van Adana 24 uur per dag beschermen'', zei ze. De missie begon in januari en duurt een jaar.

Overzicht: Situatie in Syrië l Achtergrond: Wat zijn chemische wapens? l Dossier Syrië