De provincie Noord-Brabant zal zich op korte termijn schaliegasvrij verklaren. 

Uit een rondgang blijkt dat een initiatief van coalitiepartij CDA om de provincie helemaal als boorvrije zone aan te merken, steun krijgt van een meerderheid in Provinciale Staten.

''Wij gaan voor duurzame energie en daar past schaliegas niet bij'', aldus CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof. De PvdA, SP en GroenLinks in Brabant sluiten zich aan bij haar initiatief.

De PvdA in Provinciale Staten noemt het een heel goed initiatief. En hoewel fractievoorzitter Henk Leenders vraagt of het juridisch kan, noemt hij het een sterk signaal aan Den Haag.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft de PvdA nog geen standpunt ingenomen. ''Maar wij maken onze eigen afweging'', zegt Leenders.

''We hoeven niet machteloos toe te kijken'', reageerde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans.

Tegenstem

De VVD in Brabant kondigde dinsdag direct een tegenstem aan. Fractievoorzitter Mieke Geeraedts meent dat er proefboringen moeten komen als dat veilig kan om het potentieel van schaliegas te kunnen bepalen.

Het CDA-initiatief noemt ze pure symboolpolitiek en verkiezingsretoriek. Ze heeft niet de illusie dat de provincie of gemeenten beslissingen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) kunnen blokkeren.

Volgens een recent, ongevraagd advies van de Provinciale Omgevingscommissie kan de provinciale milieuverordening uitkomst bieden voor boorvrije zones.

Machteloos

SP-gedeputeerde Johan van den Hout noemt het prima dat Provinciale Staten een standpunt inneemt. Hij gelooft niet dat de provincie machteloos staat.

Eerder verklaarden ongeveer 50 gemeenten zich al schaliegasvrij. Het gaat onder andere om de drie gemeenten die zijn uitgekozen voor proefboringen: Boxtel, Haaren en Noordoostpolder.

Lees het interview dat NU.nl met de minister van Economische Zaken voerde