Bij de extra bezuinigingen moeten de ouderen dit keer de dans ontspringen, vindt ouderenbelangenorganisatie ANBO. 

De coalitie maakte dinsdag bekend een akkoord te hebben bereikt over de extra bezuinigingen van 6 miljard euro. De maatregelen worden verwerkt in de begroting die op 17 september op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Details zijn officieel nog niet bekend, maar er lekte onder meer al uit dat de koopkracht in 2014 met 1 procent zal afnemen.

Ook zouden alle Nederlanders een schenking moegen doen van 100.000 euro belastingvrij, dat geïnvesteerd moet worden in de koop of renovatie van een woning.

Ouderen

''Gelet op het koopkrachtverlies van de afgelopen jaren van ouderen zou het logisch zijn dat senioren nu eens buiten schot blijven'', oordeelt ANBO-directeur Liane den Haan.

De kans dat ouderen massaal geld wegschenken omdat dat tot 1 ton belastingvrij kan, heeft weinig kans van slagen in de ogen van Den Haan.

''Als senioren aan de inkomenskant steeds verder moeten inleveren door het niet indexeren van pensioenen, korting van hun pensioen, verhoogde belastingen en lasten, dan zullen zij die wat gespaard hebben, niet genegen zijn om dat weg te geven.''