De buitenlandcommissie in de Tweede Kamer komt deze week terug van het zomerreces om te overleggen over Syrië. 

De oproep van de ChristenUnie, SP en D66 hierover kan dinsdag op voldoende steun in de Kamer rekenen.

De partijen willen een debat met minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) over de situatie nu de VS en Groot-Brittannië voorbereidingen treffen om met militaire middelen in te grijpen. 

De commissie komt woensdag bijeen in een zogeheten procedurevergadering. Waarschijnlijk zal de commissie dan donderdag bijeenkomen met Timmermans.

Voordewind (ChristenUnie) wil van Timmermans weten of Nederland door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is gevraagd om een alternatieve militaire actie in Syrië te steunen, zo laat hij weten aan NU.nl. 

"Het parlement moet in zo'n vroeg mogelijk stadium gekend worden in eventuele plannen van de regering, net zoals nu in Engeland gebeurt." 

Raketten

Ook coalitiepartij PvdA zal de oproep tot het debat steunen. "Daar zijn voldoende argumenten voor", aldus Kamerlid Michiel Servaes. 

Volgens Servaes moet vooral worden besproken wat er met de Nederlandse Patriot-raketten, die gestationeerd zijn aan de Turks-Syrische grens, zal gebeuren.  "We moeten de Nederlandse betrokkenheid, mocht het tot een missie komen, bespreken."

Verdediging

Twee Patrioteenheden, met in totaal maximaal 360 Nederlandse militairen, zijn eind vorig jaar in Turkije opgesteld ter verdediging van het Turkse grondgebied en ter bescherming van de lokale bevolking tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

Het besluit van de inzet van de Patriots was destijds puur defensief van aard, zonder mandaat tot ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie.

Harry van Bommel van de SP wil van Timmermans weten of er al verzoeken gedaan zijn voor verplaatsing van de Patriots en wat de reactie van het kabinet daarop is. "De afspraak is dat de Patriots terug naar Nederland komen wanneer Turkije offensief gaat deelnemen aan aanvallen op Syrië."

En ook Servaes vindt: "de Nederlandse raketten zijn er in andere omstandigheden naartoe gestuurd."

Timmermans

Timmermans stelde dinsdag na de begrotingsraad eerst de uitkomsten van het onderzoek van VN-inspecteurs af te wachten voor een mogelijk militair ingrijpen. "Ik heb zojuist ook tegen de Britse hoge vertegenwoordiger die mij daarover belde gezegd dat dit de Nederlandse positie is."

Volgens Timmermans is de internationale gemeenschap dit verplicht ook aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, die momenteel op bezoek is in Nederland. "Hij heeft persoonlijk zijn nek uitgestoken om dit onderzoek te laten plaatsvinden."