Nederlandse pensioenfondsen beleggen 14 procent van het totale vermogen in eigen land. Dit laat de Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag weten.

DNB noemt de dinsdag gepubliceerde cijfers "van belang voor de maatschappelijke discussie die momenteel gaande is over de rol van pensioenfondsen."

Eind maart ging het om een belegd vermogen van bijna 135 miljard euro, waarvan 12,7 miljard in Nederlandse hypotheken is gestoken en een miljard in het mkb.

Pensioenfondsen praten al ruim een jaar met het kabinet over een plan om meer van het pensioenvermogen te investeren in de Nederlandse economie. Dit kan bijdragen aan het terugdringen van de economische malaise in het land.

Kabinet

Het kabinet heeft aangekondigd op Prinsjesdag met een stimuleringspakket en met nieuwe maatregelen te komen om de woningmarkt los te trekken, met geld van onder meer de pensioenfondsen.

Het kabinet wil met onder meer fiscale maatregelen pensioenfondsen en burgers verleiden om hun vermogen in Nederland te investeren. Het is nog niet duidelijk of dit gaat lukken.

Risico's

De fondsen hebben in juli al beloofd meer te willen investeren in de Nederlandse infrastructuur, woningen en pensioenen. Maar ze willen dan wel dat de overheid een deel van de risico’s voor haar rekening neemt.

"Er zijn vermogens beschikbaar die in het buitenland zijn geïnvesteerd, of helemaal niet. Die gewoon zijn gestald. Dat doen we in Nederland heel veel; we zijn goed in sparen en potjes vormen. Als we dat geld kunnen losmaken door de fiscale behandeling te veranderen, kan dat een geweldige stimulans zijn voor de economie", zo stelde de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, vorige week. 

DNB heeft als toezichthouder geen invloed op de keuze van pensioenfondsen voor de geografische bestemming van hun beleggingen, zo laat het weten.

APG

Een woordvoerder van pensioenvermogensbeheerder APG laat in een reactie weten dat ‘zoveel mogelijk beleggen in Nederland absoluut geen doelstelling op zich moeten zijn voor pensioenfondsen."

"Het doel is om een goed en stabiel rendement te behalen, tegen acceptabele niveaus van risico en kosten."

Volgens APG maakt de Nederlandse economie maar zo’n 2 procent van de wereldeconomie uit en moeten Nederlandse pensioenfondsen wel wereldwijd beleggen om risico’s te spreiden en rendement te behalen in delen van de wereld die niet worden geraakt door de recessie in Europa.