De Nederlandse ambassadeur Marcel Kurpershoek is maandag begonnen als speciaal gezant voor Syrië. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat maandagavond gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

Vanuit het consulaat-generaal in Istanbul zal Kurpershoek contact onderhouden met Syrische oppositiegroepen, autoriteiten en collega-gezanten in de regio. Dinsdag spreekt hij de gezanten van Groot-Brittannië en Frankrijk.

Kurpershoek was de afgelopen jaren ambassadeur in Polen. Daarvoor was hij onder meer ambassadeur in Turkije en Pakistan.

Kerry

Timmermans reageerde in Knevel en Van den Brink voorzichtig op de uitspraak van zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry dat het zeker is dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt in de strijd tegen de opstandelingen. Timmermans wees erop dat er een onderzoek van VN-inspecteurs loopt en dat de uitkomst moet worden afgewacht.

De minister onderstreepte wel dat als het gebruik van gifgas wordt aangetoond, dit niet zonder gevolgen kan blijven. ''Als je het laat passeren, is dat het slechtste signaal dat je als wereldgemeenschap kunt afgeven.’’ Sancties moeten wel opgelegd worden onder VN-vlag, zei Timmermans. Aan militaire opties is hij nog niet toe, al sluit hij ook niets bij voorbaat uit.

Zie ook: 'Modern wapen nodig voor zo'n gifaanval'

Profiel: Beeld van Assad begint te kantelen l Achtergrond: Conflict Syrië in patstelling l Dossier Syrië 

Timmermans: 'Besluit VN over Syrië beschamend'