De vijfde en laatste groep Nederlandse politietrainers is zaterdagavond teruggekomen uit Afghanistan. Het gaat om een groep van 125 mariniers. Ze trainden en begeleidden in Kunduz de Afghaanse politie.

De militairen kwamen even voor 21 uur aan op de vliegbasis Eindhoven. Enkele militairen zijn in Kunduz achtergebleven om alles daar af te ronden.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) is trots op de resultaten, liet zij weten. ''We laten een tastbare erfenis achter. Onze militairen hebben goed werk geleverd, scholing en training in de klas en vooral in de praktijk. Het is nu aan de Afghanen zelf.''

De politietrainingsmissie eindigde op 1 juli, een jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. De reden is dat Duitsland zijn missie in Kunduz afbouwt, eerder dan gepland. De Nederlanders zaten daar op de Duitse basis. Ons land was sinds de zomer van 2011 actief in Kunduz.

Actief

Nederland blijft nog wel actief in Afghanistan. Vanuit Mazar-e-Sharif kunnen vier Nederlandse F-16's fotoverkenningsmissies uitvoeren en als dat nodig is ook luchtsteun bieden.