De Nederlandse overheid houdt met een stichting in de gaten dat ABN Amro niet ten prooi valt aan een vijandige overname als de beursgang in gang wordt gezet.

Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een gesprek met NU.nl. Het kabinet maakte vrijdag bekend dat de bank op zijn vroegst volgend jaar naar de beurs kan.

"Voordat de staat zijn meerderheid in zeggenschap loslaat, zullen we een stichting oprichten die de continuïteit bewaakt", zegt de minister. Hij benadrukt dat de overheid zelf geen zitting in die stichting neemt.

"Die stichting krijgt het recht om met preferente aandelen de zeggenschap naar zich toe te halen als er sprake is van een vijandige overname, en kan dat dan blokkeren."

Heeft u geen vertrouwen in de markt?
"
De geschiedenis leert dat er partijen zijn die ABN Amro uit elkaar trekken en de facto voor Nederland opheffen. Dat willen we niet. We willen dat de bank voor Nederland behouden blijft en dus de continuïteit gewaarborgd blijft."

Buitenlandse investeerders kunnen denken: de Nederlandse markt is niet interessant, want de overheid heeft een stichting opgezet die overnames kan blokkeren.
"
Dit soort beschermingsstichtingen zijn heel gebruikelijk in Nederland, veel beursgenoteerde bedrijven kennen dat, waaronder ook de ING. Het is dus heel gebruikelijk."

Bekijk het hele interview met Dijsselbloem:

Kunnen we deze gang van zaken ook verwachten bij de eveneens genationaliseerde bank SNS Reaal?
"
Dat kan ik nog niet zeggen. Bij SNS geldt dat we de herstructeringsplannen hebben ingeleverd bij de Europese Commissie. Die kijkt of wij ons als Staat wel netjes gedragen en niet de markt helemaal overnemen. Die beslissing volgt pas veel later."

De huidige bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm zei vanochtend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers "zin in" nog een termijn te hebben. Denkt u daar net zo over?
"Ik heb in ieder geval vertrouwen in Gerrit Zalm. Dat betekent dat ik het zou verwelkomen als hij nog even zou blijven. Dat zou goed zijn voor het bedrijf en goed voor de stabiliteit. De samenwerking is ook voortreffelijk."

Waarom wilt u nog nog een jaar wachten met de beursgang van ABN Amro?
"
Omdat we vinden dat we nog niet zo ver zijn. Dat heeft te maken met de bank, de bankensector en de markt. De bank moet verder versterken, moet zijn resultaten verder verbeteren en qua cultuur stappen zetten."

"De sector moet worden gestabiliseerd, daarvoor hebben we ook een aantal maatregelen aangekondigd waaronder strengere eisen voor bankreserves. De markt moet goed zijn, want we willen ook een goede prijs terugkrijgen voor het vele geld wat we erin hebben geïnvesteerd."

We zitten in een recessie. U zegt dat de markt goed moet zijn. Is er daarom een jaar voor genomen?
"Dat speelt zeker mee. We hebben nu besloten dat ABN Amro een particuliere bank moet worden. Het moment waarop, het tempo waarin, is allemaal
op zijn vroegst over een jaar te bepalen."

Als er een investeerder komt die de aandelen voor die tijd wil kopen. Wat zegt u dan?
"Die mogelijkheid staat open en zal ook het komende jaar open blijven. Maar onze onze kennis zegt dat die interesse er nu niet is. Maar dat kan altijd nog."

Chronologie ABN Amro | Achtergrond: nationalisatie ABN Amro