De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het besluit van het kabinet om staatsbank ABN Amro op termijn onder voorwaarden naar de beurs te brengen.

''Wij zijn positief'', zegt Aukje de Vries namens de VVD. De liberalen wilden altijd al dat de Staat zijn belang in de bank volledig van de hand zou doen.

Belangrijk is voor de VVD de timing en de manier waarop ABN naar de beurs gaat: ''Nu ABN de tijd geven om zich klaar te maken en dan volgend jaar een definitief besluit, dat is prima.''

Zij is ook tevreden over de constructie die ABN moet beschermen tegen het uit elkaar trekken door een nieuwe eigenaar.

Dienstbaar

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is tevreden over die constructie. Voor hem moet voorop staan dat ABN ook in de toekomst dienstbaar aan de klant blijft, ''gericht op het dienen van de samenleving en niet gericht op korte termijn eigen gewin''.

Nijboer is ook ingenomen met de voorstellen van Dijsselbloem voor de gehele bankensector. Hij roemt Dijsselbloems voorstel om banken te verplichten hun buffers te verhogen naar 4 procent. ''Daar ben ik heel blij mee. Dit betekent dat banken miljarden meer eigen vermogen moeten hebben en dat je de risico's voor de belastingbetaler terugduwt.''

Hoorzitting

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum wil na het reces een hoorzitting over het kabinetsbesluit. Hij wil wetenschappers en deskundigen uit de financiële sector horen.

Ook Van Hijum is tevreden dat het kabinet geen overhaaste stappen zet bij de verkoop van ABN. Voorstellen van het CDA voor bijvoorbeeld een 'gouden aandeel' van de Staat, wijst Dijsselbloem volgens hem ''beargumenteerd'' af. Maar hij wil in een hoorzitting juist horen wat anderen daarvan vinden.

Overhaast

D66-Kamerlid Wouter Koolmees steunt het idee van een hoorzitting. Het besluit van het kabinet is ''in lijn'' met wat D66 altijd heeft gezegd. "Wij zijn voor een volledige beursgang met garanties om te voorkomen dat we weer dezelfde fouten als in het verleden maken. We mogen de bank niet weer uit elkaar laten trekken."

Koolmees vindt het verstandig dat het kabinet over een jaar weer bekijkt of een beursgang mogelijk is.

SP'er Arnold Merkies vindt een hoorzitting ook beslist geen gek idee. Hij noemt het kabinetsvoornemen juist wel ''overhaast''. ''We hebben 30 miljard betaald, nu wordt de bank met flink verlies verkocht.'' De kans om het geld ooit terug te verdienen, verdwijnt, aldus Merkies. ''Dat is zonde. De staatsschuld gaat bij verkoop wel wat omlaag, maar dat valt in het niet bij wat je verliest aan toekomstige winst.''

Merkies noemt het streven naar verkopen ''dogmatisch'' en vindt het jammer dat er niet is gekeken naar de mogelijkheden voor ABN Amro als staatsbank en alternatief voor andere partijen.

Chronologie ABN Amro | Achtergrond: nationalisatie ABN Amro