De ministerraad heeft vrijdag over schaliegas gesproken, maar minister Henk Kamp (Economische Zaken) had er na afloop niets over mee te delen.

Behalve dan dat er nog geen conclusies zijn getrokken en dat er vrijdag nog geen besluit was genomen over de winning van schaliegas.

Donderdag legde RTL Nieuws de hand op de bevindingen van onderzoekers die zouden concluderen dat de winning van schaliegas op een veilige manier kan.

Kamp reageerde hier vrijdag niet op, want dat doet hij pas als ''de zaak is afgerond''. Hij zei slechts dat de ministers een gedegen discussie hebben gehad over schaliegas en dat hij aan de slag gaat met de uitwerking ervan.

Zorgen

De bewindsman realiseert zich dat mensen zich zorgen maken over de ontwikkelingen. ''Het is belangrijk dat we hier in Den Haag een keer een besluit nemen hoe we aankijken tegen schaliegas en hoe we daarmee willen omgaan. Het onderzoek dat is verricht, is een goede basis voor zo'n discussie.''

En: ''Als je het gas op een verantwoorde manier uit de bodem kunt halen en de Nederlandse bevolking ervan kunt laten profiteren, dan moet je dat op z'n minst overwegen. Met de besluitvorming daarover zijn we nu bezig.''

Wel of niet schaliegas winnen is een politieke zaak, aldus Kamp. ''Op een gegeven moment geven wij de lijn aan en dan zien we in debat met de Kamer of daar dekking voor is.'' De minister verwacht dat hij alle informatie over schaliegaswinning in de loop van volgende week naar de Tweede Kamer kan sturen. Voor de zomer beloofde hij de Kamerleden dat hij dat voor het einde van het reces zou doen. Het reces eindigt 2 september.