Minister Jeroen Dijsselbloem van Financën zal vrijdag een persconferentie houden over ABN Amro. Dat zei topman Gerrit Zalm van de genationaliseerde bank tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

Haagse bronnen bevestigen tegen NU.nl dat Dijsselbloem zal spreken na de persconferentie die premier Mark Rutte geeft na afloop van de ministerraad.

Zalm wilde niet concreter ingaan op de inhoud van de persconferentie, maar zei wel dat het zal gaan over andere zaken dan de cijfers van de bank.

"Tijdens de persconferentie spreekt de certificaathouder", aldus de topman, daarmee doelend op de Nederlandse overheid. "Alles over een beursgang laat ik liggen tot na die persconferentie.''

Het ministerie van Financiën wilde desgevraagd niet reageren op de opmerkingen van de banktopman.

Eigen benen

De verwachting is dat Dijsselbloem vrijdag schetst hoe ABN Amro de komende tijd wordt klaargemaakt om op enig moment weer op eigen benen te kunnen staan. In dat traject zijn nog verschillende beslismomenten voorzien voor het kabinet en de Tweede Kamer.

Eerder deze week zei de minister al dat het kabinet verwacht "op korte termijn" een besluit te nemen over de toekomst van de bank. "Misschien zelfs al sneller dan over een paar weken."

Dijsselbloem benadrukte: "Ik heb altijd gezegd dat ik niet vind dat de bank in staatshanden moet blijven."

Beurs

Dat het kabinet nu beslist over de toekomst van ABN wil nog niet zeggen dat de bank al snel naar de beurs gaat. In maart zei Dijsselbloem nog dat de marktomstandigheden er niet naar waren. ABN-topman Zalm zei in juli nog dat zijn bank in de zomer van volgend jaar klaar is om geprivatiseerd te worden.

De Nederlandse staat betaalde in oktober 2008 16,8 miljard euro voor Fortis Bank Nederland, ABN Amro Nederland en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis.

De bank kan naar de beurs worden gebracht, maar ook in zijn geheel aan een andere partij worden verkocht. Ook kan de Staat een deel van de aandelen in handen houden. Eerder pleitte regeringspartij PvdA ervoor dat ABN voor de helft in handen van de Staat blijft en dat de rest verkocht wordt aan institutionele beleggers.

Voorstander

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW stuurde eind juni nog aan op de verkoop van het 'tafelzilver' van de overheid, waarmee hij onder meer doelde op ABN Amro. "Ik wacht met een verdere reactie tot na de persconferentie, maar zoals je weet zijn wij voorstander van de verkoop van genationaliseerde bedrijven', zo reageert Wientjes tegenover NU.nl na een de vergadering van de SER.

"Als het begrotingstekort boven de 3 procent zit, dan moet je als overheid alles in je mogelijkheid doen om de staatsschuld stabiliseren.  En dan vind ik dat je de bedrijven die in staatshanden zijn moet afstoten."

Minder winst

Op de presentatie van de halfjaarcijfers vrijdagochtend werd bekend dat de bank minder winst heeft gemaakt. De nettowinst over het eerste halfjaar van 2013 bedroeg in het eerste half jaar 817 miljoen euro, dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Zalm benadrukte vrijdag nogmaals dat hij graag nog een termijn de bestuursvoorzitter van de bank blijft. ''Ik ben beschikbaar voor een nieuwe termijn'', aldus de voormalig minister en financieel directeur van de ontmantelde DSB Bank.

Zalm trad eind december 2008 aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern. In februari werd hij voorzitter van het bestuur. Zalm heeft altijd gezegd een beursgang van ABN mee te willen maken als topman.

De bestuurder zei vrijdag dat de huidige strategie van de bank gebaseerd is ''op een type aandeelhouder dat gesteld is op een bank met een gematigd risicoprofiel. Dat type zullen we ook aanhouden als we naar de beurs gaan.''