Oppositiepartijen SP, CDA en de ChristenUnie willen zo snel mogelijk na het zomerreces een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om opheldering te krijgen over zijn uitlatingen over steun voor Griekenland na 2014. 

VVD en PvdA wijzen een debat echter af. Wel steunen de coalitiepartijen de oproep tot een brief over de situatie in Griekenland. 

Dijsselbloem heeft volgens het Financieele Dagblad gezegd dat nieuwe Europese steun voor Griekenland onvermijdelijk is als de huidige steunoperatie eind 2014 stopt. Zijn woordvoerster stelt donderdag dat 'steun' niet per se een pakket met nieuwe leningen betekent.

Waarheid

SP'er Arnold Merkies is niet verrast door de uitlatingen van de minister, die ook voorzitter is van de Eurogroep, maar vindt wel dat Dijsselbloem de Kamer opheldering moet geven.

''Vandaag spreekt hij de waarheid, maar hij moet niet doen alsof hij dit altijd al zei. Vorig jaar in de Kamer zei hij iets heel anders. Hij heeft ons toen een rad voor ogen gedraaid en dat mag hij best toegeven.''

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op Twitter: ''Dijsselbloem: nieuwe financiële steun aan Grieken onvermijdelijk. En in Nederland doodleuk de belastingen verhogen. Verraad.''

Voortijdig

CDA'er Van Hijjum zegt: ''Dit is voortijdig. Als je nu al over een vervolg van het huidige programma spreekt, loop je het risico dat de Grieken achterover gaan leunen. We moeten druk op de ketel houden, dus deze opmerkingen van de minister zijn ontijdig en onverstandig.'' Hij wil ook weten of Dijsselbloem namens het hele kabinet sprak.

Volgens Henk Nijboer, financieel woordvoerder van de PvdA, is de oproep van de oppositiepartijen voor een debat onnodig, omdat er halverwege september al een normale vergadering over de Nederlandse inzet voor de eurogroep gepland staat.  "Dan kunnen we deze kwestie prima bespreken."

Geen verwarring

Premier Mark Rutte wilde donderdag nauwelijks reageren op de opmerkingen van zijn minister van Financiën. ''Daar heeft Jeroen gister alles al over gezegd.'' Volgens de premier is er geen sprake van verwarring.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was ook weinig spraakzaam. ''We zien wel wat er moet gebeuren. Eerst maar eens even luisteren wat de heer Dijsselbloem heeft gezegd.''