Het is volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onvermijdelijk dat Europa Griekenland opnieuw te hulp moet schieten. Als de huidige steunoperatie eind 2014 stopt, zal een volgend programma volgens hem noodzakelijk zijn.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

In navolging van zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble erkent Dijsselbloem daarmee voor het eerst in het openbaar dat Griekenland na 2014 aangewezen blijft op hulp van zijn internationale partners. ''Dat is geen nieuws’’, aldus de minister woensdag.

Na afloop van een extra ministerraad over de begroting voor 2014 zei Dijsselbloem dat de problemen in Griekenland in 2014 niet zullen zijn opgelost. Omdat Dijsselbloem ook voorzitter van de Eurogroep is hebben zijn uitspraken extra gewicht.

Wat er na 2014 precies moet gebeuren is volgens de voorzitter van de Eurogroep nog niet duidelijk. "In de loop van volgend jaar beoordelen we wat er na 2014 nodig is. Dat ligt ook aan de ontwikkelingen in Griekenland."

Bekijk een interview met Dijsselbloem:

Oppositie

Oppositiepartijen SP en CDA willen zo snel mogelijk na het zomerreces een Kamerdebat met Dijsselbloem om opheldering te krijgen, aldus Kamerleden Arnold Merkies (SP) en Eddy van Hijum (CDA). Voor dit debat is door afwijzing van coalitiepartijen VVD en PvdA echter geen meerderheid. 

Merkies is niet verrast door de uitlatingen van de minister, die ook voorzitter is van de Eurogroep, maar vindt wel dat Dijsselbloem de Kamer opheldering moet geven. ''Vandaag spreekt hij de waarheid, maar hij moet niet doen alsof hij dit altijd al zei."

"Vorig jaar in de Kamer zei hij iets heel anders. Hij heeft ons toen een rad voor ogen gedraaid en dat mag hij best toegeven.''

Voortijdig

Van Hijjum (CDA) ''Dit is voortijdig. Als je nu al over een vervolg van het huidige programma spreekt, loop je het risico dat de Grieken achterover gaan leunen. We moeten druk op de ketel houden, dus deze opmerkingen van de minister zijn ontijdig en onverstandig.'' Hij wil ook weten of Dijsselbloem namens het hele kabinet sprak.

Ook PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op Twitter: ''Dijsselbloem: nieuwe financiële steun aan Grieken onvermijdelijk. En in NL doodleuk de belastingen verhogen. Verraad.''

Rutte

Premier Mark Rutte wilde donderdag nauwelijks reageren op de opmerkingen van zijn minister van Financiën. ''Daar heeft Jeroen gister alles al over gezegd.'' Volgens de premier is er geen sprake van verwarring.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was ook weinig spraakzaam. ''We zien wel wat er moet gebeuren. Eerst maar eens even luisteren wat de heer Dijsselbloem heeft gezegd.''