De antiterreurwetgeving van Europese landen moet opnieuw onder de loep worden genomen nu blijkt dat deze ook wordt gebruikt om journalisten de mond te snoeren.

Dat stelt Mogens Blicher Bjerregård, voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), tegenover NU.nl.

De oproep volgt op het oppakken van de partner van Glenn Greenwald, de journalist van de Britse krant The Guardian die het Amerikaanse spionageprogramma PRISM blootlegde.

David Miranda werd op de Britse luchthaven Heathrow bijna de maximale negen uur gedetineerd op basis van antiterreurwetgeving. Zijn elektronische apparatuur werd afgepakt. Later werd ook bekend dat bestanden met informatie over het bespioneren van burgers door de Britse regering zijn vernietigd.

De Britse hoge raad heeft donderdag besloten dat de autoriteiten mogen doorgaan met het onderzoeken van de documenten van Miranda. Maar dat mag alleen met als doel de nationale veiligheid te beschermen. De informatie uit de documenten mag niet in een strafrechtelijk onderzoek worden gebruikt.

Betere bescherming

De affaire maakt volgens Bjerregård duidelijk dat er aanvullende bescherming nodig is voor journalisten.

"Dat gaat niet meer om de journalisten zelf, maar om de democratie. Door het ingrijpen van geheime diensten en politie worden explosieve verhalen tegengehouden", stelt hij dan ook. "We kunnen niet akkoord gaan met een persvrijheid waarbij bronbescherming mist."

"Al gebeurt het maar een paar keer dat een journalist zo wordt gehinderd in de nieuwsgaring, dan wordt het moeilijk nog een verhaal te vertellen. Dat raakt niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar heel Europa en dus ook Nederland", aldus Bjerregård. "Het is nu aan de Nederlandse politiek om te waarborgen dat hun volk kan rekenen op vrije media."

Antiterreurwetgeving

De oplossing zit volgens Bjerregård wel op Europees niveau, omdat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de persvrijheid moet waarborgen. Daar moet nadrukkelijker bekeken worden of de antiterreurwetgeving niet te ver doorslaat.

"Wat in Groot-Brittannië is gebeurd met Miranda is een uitdaging waar de politiek en journalistiek een antwoord op moeten vinden." Bjerregård meent dat antiterreurwetgeving niet is bedoeld om journalisten de mond te snoeren of te bedreigen.

De Britse regering staat lijnrecht tegenover de Europese journalistenkoepel. Zij vinden juist dat ze correct hebben gehandeld en dat er wel sprake is van terreurbestrijding. 

Bjerregård is in Nederland om met de journalistenvakbond NVJ te praten over problemen van Nederlandse journalisten. De journalistenvakbond is aangesloten bij de Europese Federatie van Journalisten. Algemeen secretaris Thomas Bruning onderschrijft de visie van Bjerregård.