Oud-wethouder Jacques Damen (VVD) heeft van de gemeente Vlissingen nooit toestemming gekregen om zijn pensionkosten te blijven declareren na zijn verhuizing naar de Zeeuwse stad. 

Dat staat in een document van de gemeentesecretaris van Vlissingen.

Damen, die in 2011 werd aangesteld als wethouder financiën, woonde destijds in het Utrechtse Leersum. Voor zijn tijdelijke woonruimte in Vlissingen kreeg hij 90 procent van deze pensionkosten vergoed.

Maar nadat Damen zich op 1 mei had ingeschreven in de gemeente, verviel de grond voor deze vergoeding. Door zijn verhuizing niet te melden en onjuist te verklaren dat hij zijn huis in Leersum zou aanhouden, liepen zijn vergoedingen onterecht door.

Pensionkostenvergoeding

Damen beweerde dat een medewerker van de salarisadministratie hem toestemming had gegeven om de pensionkostenvergoeding ondanks zijn verhuizing te continueren. Dat bleek niet zo te zijn. De oud-wethouder moest daarna toegeven dat hij inderdaad geen toestemming had gekregen om nog langer pensionkosten te declareren.

Volgens de brief gaat het om een bedrag van 10.385 euro. Er is inmiddels een terugbetalingsregeling getroffen met de oud-wethouder.

Partijgenoot

Opvallend is dat de brief van de gemeentesecretaris is geschreven op verzoek van Marianne Reinders-Stijnman, partijgenoot van Damen en fractievoorzitter van de VVD. ''Het gaat hier om integriteit van bestuurders, ongeacht de partij'', zei Reinders-Stijnman in een reactie tegen Omroep Zeeland.

''Gelijke monniken, gelijke kappen. Wij hechten aan de integriteitsregels zoals de VVD die landelijk heeft ontwikkeld. Die onderschreven wij als VVD-fractie in Vlissingen volledig.''

Een vijfkoppige raadscommissie onderzoekt momenteel de onkostenvergoedingen en declaraties van het Vlissingse college van burgemeester en wethouders in de periode 2010-2013. Het onderzoek richt zich niet alleen op oud-wethouder Damen, maar ook op burgemeester René Roep, die onterecht dubbele woonlasten en herinrichtingskosten zou hebben gedeclareerd.