De bezuinigingen op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn fors, maar wel verantwoord. Dat stelt verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag.

Hij reageert hiermee op onrust die volgens de NOS bij de AIVD is ontstaan over de personele gevolgen van de bezuinigingen. Plasterk zegt begrip te hebben voor de zorgen.

Door de eerste bezuinigingsronde van 23 miljoen euro gaan de komende jaren al 200 van de 1500 arbeidsplaatsen verloren.

Van de 200 zouden er 80 medewerkers zitten die zich bezighouden met het verzamelen en analyseren van inlichtingendata.

Primair

Eerder zei Plasterk dat in de eerste bezuinigingsronde het primaire werk zoveel mogelijk zou worden ontzien en er vooral op ICT en juridische afdelingen bezuinigd zou worden. 

Nu erkent hij dat ook deze afdelingen niet zijn los te koppelen van het primaire proces. In het najaar wordt invulling gegeven aan een verdere bezuiniging op de lange termijn van zo'n 50 miljoen.

In 2018 moet de AIVD het met in totaal 70 miljoen euro minder doen, een derde van het totale jaarbudget. Hier wordt geleidelijk naartoe gewerkt, in 2015 wordt daarom eerst 23 miljoen euro gekort.

Veiligheid

Bij de bekendmaking van de plannen in april stelde Plasterk dat de bezuinigingen gevolgen zullen hebben voor de staatsveiligheid. "Daar ontkom je niet aan. Die hele dienst is er voor de veiligheid", aldus de minister toen.

"Je kan niet zomaar een derde van het budget weghalen zonder dat het raakt aan de veiligheid. De vraag is nog de mate waarin, daar moeten we goed naar kijken."