Lilian Janse uit Vlissingen is de eerste vrouw die zich namens de SGP kandidaat heeft gesteld voor de verkiezingen. 

Het SGP-bestuur in Vlissingen heeft haar inmiddels voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar, zo bevestigt de voorzitter van de partij in Vlissingen, C. de Landmeter, tegenover NU.nl.

Janse is op het moment de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap in Vlissingen, maar formeel kunnen andere kandidaten zich maandag nog melden tijdens de ledenvergadering. De SGP doet in 100 plaatsen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, soms samen met de ChristenUnie.

SGP-afdelingen in het gehele land bereiden zich al voor op de verkiezingen, want het partijbestuur wil de voordrachten in september hebben. Janse is vooralsnog de enige vrouw die is voorgedragen.

Democratisch

Landmeter vindt het geen probleem dat een vrouw zich kandidaat heeft gesteld. "Voor ons maakt het niet uit of die persoon een man of een vrouw is, als ze maar met hun hart voor de SGP gaan." 

Mocht Janse maandag democratisch verkozen worden dan wordt ze gewoon de lijsttrekker. "Dat wordt gewoon helemaal democratisch bepaald, daar veranderen we verder niks aan."

Vrouwen konden zich voorheen bij de SGP niet verkiesbaar stellen. De Hoge Raad bepaalde eerder dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kandidatenlijst. Na jaren procederen paste de partij haar vrouwenstandpunt begin 2013 aan.

Partijtop

De partijtop van de SGP reageert vooralsnog laconiek op het bericht dat zich in Vlissingen een vrouw kandidaat wil stellen als lijsttrekker.

Partijleider Kees van der Staaij doet het af als een 'lokale kwestie' waar hij niet op wil ingaan, zo meldt zijn woordvoerder. Het partijbestuur reageert vooralsnog ook niet. 

Het is volgens de zegsman van de partij nog geen uitgemaakte zaak dat de 40-jarige Lilian Janse ook daadwerkelijk lijsttrekker wordt. "Maandag is de ledenvergadering. Op dit moment is Janse de enige kandidaat, maar mogelijk zijn er nog mannen die zich nu alsnog kandidaat stellen. Het kan nog alle kanten op."

Portret

Of er intensief contact is tussen het partijbestuur en de lokale afdeling in Vlissingen wil de woordvoerder niet zeggen. 

Woensdagmiddag hadden er zich nog geen nieuwe kandidaten aangemeld naar aanleiding van het bericht. Janse maakte haar kandidaatschap bekend in het programma De Vijfde Dag van de EO. Het programma maakte een portret van haar die vanavond wordt uitgezonden.