Het kabinet ligt op schema met het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag. 

Dat deed hij na afloop van de eerste ministerraad over de begroting. Dijsselbloem noemde deze eerste bijeenkomst "uitstekend". "We hebben alle voortgang geboekt die ik had gehoopt, dus we liggen strak op schema."

Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak van een "heel goede" ministerraad. Alle ministers zijn ervan doordrongen dat het land in een lastige situatie verkeert, dus het kabinet is daar "in grote eendrachtigheid mee aan het werk", zei Asscher. "We zijn het eens over de richting.''

Behalve het kabinet onderhandelt ook de top van de coalitiepartijen VVD en PvdA mee over de extra bezuinigingen van 6 miljard. Fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) zei maandag dat die voor maximaal 2 miljard euro mogen bestaan uit extra lastenverzwaringen.

Hij reageerde daarmee op minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) die vrijdag dit uitgangspunt niet wilde onderschrijven.

Eigen verantwoordelijkheid

Kamp sprak op zijn beurt weer van een "belangrijke uitspraak van de fractievoorzitter van de VVD". "Zoals alle uitspraken van de leden van het parlement voor ons belangrijk zijn. Het zijn onze controleurs." Maar hij bleef bij zijn eerdere standpunt.

Het kabinet heeft een eigen verantwoordelijkheid om de begroting op te stellen, zei Kamp. "Uiteindelijk moet de Kamer daar een besluit over nemen. We zullen kijken of wij met iets kunnen komen waarvoor voldoende steun in het parlement gevonden kan worden."

Lastenverzwaring

Asscher wilde überhaupt niet ingaan op de mate van lastenverzwaring. "Ik zeg er gewoon niets over." Het kabinet zet in op zo min mogelijk lastenverzwaring. "De uitkomsten hoort u met Prinsjesdag."

De gehele week en ook volgende week staan er nog begrotingsoverleggen op de agenda. Voor de zomer werden VVD en PvdA het al in grote lijnen eens over mogelijke maatregelen, maar de komende tijd moeten knopen worden doorgehakt. 

Vijf vragen begrotingsonderhandelingen