Het kabinet dwingt met de nieuwe wetgeving rondom de WW ontslagen werknemers niet voor een andere lager betaalde baan, maar eerst voor een uitkering te kiezen. 

Dit stelt vakbond CNV dinsdag tegenover NU.nl. Volgens de vakbond leidt de wetgeving die per 1 juni al van kracht is, tot 'schrijnende situaties'.

"Het kabinet dwingt werknemers feitelijk eerst voor de WW te kiezen, in plaats van meteen een lager betaalde baan te accepteren", aldus CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen.

Sinds juni is in de wet vastgelegd dat werknemers die worden ontslagen recht hebben op een uitkering gebaseerd op het laatst verdiende loon. Een WW-uitkering mag alleen zijn gebaseerd op een eerder hoger loon, als de werknemer tussentijds werkloos is geweest.

Daarvoor werd de hoogte van de uitkering echter gebaseerd op het gemiddelde loon in het jaar voorafgaand aan het ontslag.

Prikkel

Dit verschil kan een ontslagen werknemer maar liefst 700 euro aan uitkering schelen, zo berekende CNV. De vakbond spreekt van een financiële prikkel voor werknemers om eerst werkloos te worden voor de overstap te maken naar een baan met een lager salaris.

In het rekenvoorbeeld van CNV verdient een werknemer 3500 euro per maand. Omdat hij zijn baan dreigt te verliezen, stapt de werknemer over naar een baan met een lager salaris van 2500 euro per maand.

Als hij ook deze baan na drie maanden verliest, houdt hij een uitkering over van 1750 euro. Maar als de werknemer tussen de twee banen door eerst even werkloos was geweest, had hij recht gehad op een uitkering van 2450 euro, gebaseerd op het hoger verdiende loon.

Werk- naar werk

"We werken bij de vakbond hard om mensen aan een baan te helpen en strijden hard voor het principe van werk- naar werkbegeleiding", aldus Limmen.

"Maar onze werknemers weten hierdoor nu niet meer wat ze mensen die dreigen te worden ontslagen moeten adviseren: een lager betaalde baan accepteren of eerst werkloos worden."

"Dat is een schrijnende situatie in deze tijden van crisis", zo vindt Limmen. De vakbond wijst erop dat dit het kabinet op de langere termijn ook juist meer geld kan kosten.

Ondanks dat de wet al van kracht is, hoopt de vakbond daarom nu toch op een aanpassing van de regelgeving vanuit het ministerie van Sociale Zaken.