Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is nog steeds bereid met de oppositie te praten over de bezuinigingen voor volgend jaar. Hij zei dat maandag voorafgaand aan een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam.

Dijsselbloem reageerde op D66-leider Alexander Pechtold, die maandag bekendmaakte dat hij van Dijsselbloem vrijdag telefonisch te horen had gekregen dat overleg niet meer nodig was.

Dijsselbloem spreekt die versie tegen en stelt dat hij voor de zomer geprobeerd heeft zowel met Pechtold als met GroenLinks-leider Bram van Ojik een afspraak te maken voor na ieders vakanties.

''Van Ojik heeft de afspraak in de agenda gezet, maar D66 wilde niet want wij moesten eerst met geld over de brug komen. Ik heb ook geen afspraak afgezegd, zoals hij lijkt te suggereren; hij was niet bereid er een te maken.''

Onderwijs

D66 wil dat er 1,6 miljard euro vrijkomt voor onderwijs. ''Ik zeg nooit nooit, maar ik hoop dat D66 begrijpt dat het op dit moment economisch heel erg lastig is en voor de begroting heel moeilijk is om zomaar bijna 2 miljard vrij te maken'', aldus Dijsselbloem.

Dat neemt niet weg dat de PvdA-minister blijft zoeken naar samenwerking met oppositiepartijen, ''tot en met de begrotingsbehandelingen in het najaar''.

Vijf vragen beantwoord over de begrotingsonderhandelingen