VVD-fractieleider Halbe Zijlstra houdt vast aan het uitgangspunt om bij de extra bezuinigingen van 6 miljard maximaal 2 miljard aan lastenverzwaringen door te voeren.

Dat heeft Zijlstra maandag gezegd, meldt RTL Nieuws.

Zijlstra schaart zich hiermee achter premier Mark Rutte (VVD), die in juni nog stelde dat het kabinet bij de extra bezuinigingen van 6 miljard wil vasthouden aan een pakket dat voor twee derde bestaat uit bezuinigingen en voor een derde uit lastenverzwaringen.

"De VVD is nooit voor extra lastenverhogingen, maar we zijn ook voor het nakomen van afspraken. Voor ons staat nog steeds de afspraak dat maximaal een derde van de 6 miljard aan bezuinigingen mag bestaan uit lastenverhogingen", zegt Zijlstra tegen de zender.

Bekijk de reactie van Zijlstra:

Regeerakkoord

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wilden die lezing vrijdag na afloop van de ministerraad echter niet onderschrijven.

"Ik ga niet aan de vooravond van de besprekingen al over de uitkomst uitspraken doen", zei Kamp met een verwijzing naar de onderhandelingen over de extra bezuinigingen.

In het regeerakkoord van VVD en PvdA is afgesproken dat lastenverzwaringen over de gehele kabinetsperiode maximaal 30 procent van de bezuinigingen mogen uitmaken. Specifieke afspraken over 2014 staan niet in het regeerakkoord.

De woordvoerder van Zijlstra kon het bericht maandag niet meteen bevestigen. Wel ligt het in lijn met wat hij eerder heeft gezegd.

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen