Er vinden voorlopig geen gesprekken plaats tussen het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de bezuinigingen van 6 miljard.

Dit bevestigen de betrokken partijen maandag aan NU.nl.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kreeg hij vrijdag na de ministerraad een telefoontje van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met de boodschap dat er tot in september geen gesprek hoeft te worden ingepland. 

Dit terwijl Dijsselbloem voor het zomerreces nog de hoop uitsprak dat het overleg tussen het kabinet en de twee oppositiepartijen in augustus zou worden voortgezet.

Voortzetten

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën spreekt echter tegen dat er helemaal geen gesprekken meer zullen plaatsvinden.

"We hechten zeer aan het voortzetten van de gesprekken", aldus de woordvoerder. "Ik herken me niet in het beeld dat nu geschetst wordt dat Dijsselbloem de gesprekken heeft afgeblazen."

Onderhandelingen

Vanaf deze week wordt er door de kabinetspartijen weer verder onderhandeld over de invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Voor de zomer werd met D66 en GroenLinks overlegd om te kijken of ze steun konden bieden om een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen.

Het gaat onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs. Het kabinet hoopt met steun van de partijen een meerderheid in de Eerste Kamer voor de maatregelen te krijgen.

Voor de zomer liepen deze onderhandelingen echter op niets uit.

Onderwijs

''Er zit te veel licht tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft", zo zei Pechtold destijds. Ook baalt D66 ervan dat het kabinet grote hervormingen voor zich uitschuift. De partij stelt de maatregelen niet te steunen als er alleen maar wordt bezuinigd op het onderwijs.

GroenLinks wilde graag over duurzaamheid praten met het kabinet, maar daar was geen mogelijkheid voor.

De begroting voor 2014 moet eind augustus af zijn en wordt op Prinsjesdag gepresenteerd. Het is voor de coalitie van VVD en PvdA belangrijk om steun te hebben van de oppositie, aangezien de partijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen