Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is teleurgesteld in de harde kritiek van de oppositie op het kabinetsbeleid vanwege de nieuwe cijfers over de economie.

Dat zei Dijsselbloem vrijdag voor aanvang van de ministerraad. "Ik ben daar niet van geschrokken, wel teleurgesteld", zei hij.

"Omdat we hier niet voor de politiek zitten, maar voor het belang van Nederland. Dat betekent, oppositie of coalitie, we zullen moeten samenwerken om Nederland uit het dal te trekken." Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

De oppositie trok woensdag fel van leer tegen het kabinet toen het Centraal Planbureau bekendmaakte dat het begrotingstekort volgend jaar hoger uitvalt dan verwacht, de economische groei tegenvalt en de werkloosheid oploopt.

Catastrofaal

PVV-leider Geert Wilders noemde de cijfers 'catastrofaal' en volgens CDA-fractieleider Sybrand Buma tonen de cijfers aan dat het roer om moet.

Ondanks het oppositionele 'tromgeroffel' vertrouwt Dijsselbloem nog steeds op steun van de oppositie voor de extra bezuinigingen van zes miljard.

"Als je goed door alle kritische opmerkingen heen luistert en kijkt wat er praktisch gebeurt in de Kamer, dan zie je dat heel veel partijen, zeker de middenpartijen, tot nu toe vrijwel alle voorstellen van het kabinet gesteund hebben."