Het kabinet komt vrijdag voor het eerst sinds 12 juli weer gezamenlijk bijeen. De eerste ministerraad na het reces van de bewindslieden heeft in verband met de uitvaart van prins Friso een versoberd karakter.

Zo geeft premier Mark Rutte anders dan normaal na afloop van de raad geen persconferentie. Een geplande informele bijeenkomst van de ministers op vrijdagavond is ook afgelast.

De eerste ministerraad is de opmaat voor de laatste onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, die het kabinet op Prinsjesdag zal presenteren. Ondanks de verder verslechterde ramingen voor het begrotingstekort houdt het kabinet vast aan een bezuinigingspakket van 6 miljard euro.

Ongeveer de helft daarvan kan worden overgenomen uit het pakket van maart, dat bij het sociaal akkoord opzij werd gelegd, maar inmiddels weer voor het grootste deel op tafel ligt. Extra geld is er inmiddels ook gevonden in de zorg en ministeries krijgen waarschijnlijk een nieuwe korting.

Stemrecht-bv's

Het kabinet hoopt verder geld vrij te spelen door het eenmalig fiscaal aantrekkelijk te maken geld uit zogeheten stamrecht-bv's te halen, waar mensen hun gouden handdruk of ontslagvergoeding in hebben zitten. Mogelijk komt er ook een mogelijkheid om de levensverzekering uit te keren, mits het geld gebruikt wordt voor het (deels) aflossen van de hypotheekschuld.