Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht volgend jaar zonder gewijzigd kabinetsbeleid een begrotingstekort van 3,9 procent. Eerder werd nog een tekort voorspeld van 3,7 procent.

Dit blijkt woensdag uit de tussenraming van het CPB.

De Nederlandse economie ontwikkelt zich bovendien slechter dan in juni nog door het CPB werd verwacht.

De economische groei is voor 2014 met 0,25 procent neerwaarts bijgesteld, naar 0,75 procent. Het planbureau verwacht bovendien dat de werkloosheid in 2014 op 35.000 hoger uitvalt dan eerder door het CPB voorspeld.

Het CPB verwacht nu dat dit jaar de werkloosheid uitkomt op 8,5 procent van de beroepsbevolking en in 2014 verder stijgt naar 9,25 procent. Het CBS maakte eerder op de dag nog bekend dat de werkloosheid momenteel nog 8,7 procent bedraagt.

Dat de cijfers naar beneden zijn bijgesteld komt onder meer door een tragere groei van de wereldhandel. Ook wordt door een zwakkere loonontwikkeling door Nederlanders minder geconsumeerd dan eerder was voorzien. 

Onderhandelingen

De tegenvallende raming is belangrijk voor de begrotingsonderhandelingen van het kabinet. De tussenraming van het CPB is bedoeld om het kabinet bij het opstellen van de begroting te voorzien van de allerlaatste economische cijfers.

Het CPB heeft in de tussenraming geen rekening gehouden met de effecten van dit bezuinigingspakket op het begrotingstekort.

Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem, de minister van Financiën, noemt de cijfers in een reactie dan ook teleurstellend. "De cijfers van het CBS en het CPB zijn niet verrassend, maar toch teleurstellend omdat je hoopt dat de economie sneller herstelt", aldus Dijsselbloem. 

Een van de belangrijkste problemen van Nederland is volgens Dijsselbloem momenteel die van de woningmarkt.  "Die remmen het herstel erg'', aldus Dijsselbloem. De problematiek heeft ook "een geweldig negatief effect op het consumentenvertrouwen."

Woningmarkt

De PvdA-minister kondigde dan ook aan dat het kabinet op Prinsjesdag ook wil komen met een stimuleringspakket en met nieuwe maatregelen om de woningmarkt los te trekken. 

Het kabinet nam al eerder maatregelen om de woningmarkt los te trekken, maar toch zit die nog "volledig in het slop'', aldus Dijsselbloem. "De structurele problemen hadden veel eerder moeten worden aangepakt."

"De genomen maatregelen hebben ten dele tijd nodig, maar we zullen ook met extra plannen komen. Veel gezinnen met een hypotheek staan nu onder water. Daar zullen we op terugkomen", zo stelde Dijsselbloem. 

6 miljard

Dijsselbloem gaf verder aan dat er niet meer zal worden bezuinigd dan de eerder aangekondigde 6 miljard euro. Ook vice-premier Lodewijk Asscher liet eerder op de dag via een bericht op Twitter al weten dat er geen sprake is van bezuinigingen van 8 miljard, zoals dinsdag in een artikel van het Financieel Dagblad werd gesuggereerd. 

Wel laat Asscher weten dat er met Prinsjesdag een investeringspakket komt in de strijd tegen de oplopende werkloosheid. Hoeveel geld met dit investeringspakket precies gemoeid gaat is nog niet bekend. 

Asscher is in ieder geval in afwachting van de eerste banenplannen vanuit verschillende economische sectoren, waarvoor hij al langer een potje heeft van 600 miljoen euro om de plannen mede te financieren. 

Volgende week gaat het overleg in het kabinet over de begroting met daarin het bezuinigingspakket van 6 miljard verder door.

Tekort

Bij de invoering van de euro spraken alle landen in de eurozone af dat zij een begrotingstekort van maximaal 3 procent mogen hebben om zo de stabiliteit van de munt te kunnen garanderen.

Waar ons land zich in het verleden altijd keurig aan de Europese regels hield, kwam het tekort in 2011 uit op 4,7 procent en in 2012 op 3,8 procent.

Voor 2013 wordt een tekort van 3,0 procent verwacht, terwijl eerder nog een tekort van 3,5 procent was voorzien. Deze daling komt echter vooral doordat een deel van de kosten van de nationalisering van SNS niet meegerekend hoeven te worden van Brussel.

Het voor 2014 voorspelde te hoge begrotingstekort is dan het belangrijkste waar het kabinet nu rekening mee moet houden tijdens de gesprekken. Het is maar zeer de vraag of met het bezuinigingspakket van 6 miljard het tekort volgend jaar wel onder de drie procent uitkomt. 

Brussel

Vorig jaar gaf Brussel een ferme waarschuwing: als Nederland zich in 2013 niet aan de afspraken zou houden, volgt er een boete.

Het kabinet maakte in het najaar van vorig jaar bekend 16 miljard extra te bezuinigen. Maar door de tegenvallende economie kwam daar nu 6 miljard bovenop.  

Ons land heeft al een jaar uitstel gekregen van Brussel om aan de regels te voldoen. Daarom richt het kabinet zich er nu op het begrotingstekort in 2014 onder de 3 procent te brengen in plaats van nog dit jaar. Uit recente uitspraken van begrotingscommissaris Olli Rehn is echter ook op te maken dat hij genoegen neemt met de bezuinigingen van 6 miljard. 

Lees ook:

Vijf vragen beantwoord over de begrotingsonderhandelingen 

Politieke reacties op de cijfers van het CPB

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CPB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk