Nederlanders kunnen binnenkort gemakkelijker hun levensverzekering vervroegd opnemen, als ze daarmee hun hypotheek aflossen.

Het kabinet werkt aan een maatregel waarbij mensen die met hun levensverzekering hun hypotheek aflossen geen belasting hoeven te betalen over het gespaarde kapitaal, volgens het Financieele Dagblad.

De plannen zouden de economie moeten aanjagen. Ze zijn gunstig voor mensen die minder rendement behalen op hun levensverzekering dan ze aan rente over hun hypotheek betalen. Maar ze zijn ook voordelig voor de schatkist, aangezien de hypotheekrenteaftrek daalt, en voor de bank, die ruimte krijgt voor nieuwe kredieten.

Volgens een schatting van De Nederlandsche Bank is er tussen de 30 miljard en 45 miljard euro in deze kapitaalverzekeringen opgeslagen. Volgens fiscalisten gaat het kabinet de maatregel op Prinsjesdag voorstellen, zo meldt het FD.

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars noemt eventuele plannen om levensverzekeringen vervroegd in te zetten om hypotheken af te lossen ''ronduit kortzichtig''. In bijna alle gevallen zal dit niet in het belang van de klant zijn, stelt het verbond in een reactie.

''Tegenover gewin op de korte termijn voor de overheid staat een verlies voor de consument. Die loopt een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis in zijn kapitaal- of beleggingsverzekering eigen woning. Hij blijft dus met een schuld zitten. Daarnaast loopt de consument na aflossing het voordeel van zijn hypotheekrenteaftrek mis.''

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl