Automobilisten moeten overal in Nederland per minuut kunnen betalen voor het parkeren van hun auto.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken dient daarvoor een wetsvoorstel in.

Nu moet in veel parkeergarages nog per uur betaald worden. Op publieke parkeerplaatsen is het al wel mogelijk om per minuut te betalen, maar in commerciële parkeergarages vaak nog niet.

Detailhandel Nederland heeft berekend dat automobilisten gemiddeld 14 procent te veel betalen doordat de garages hen per uur laten betalen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: ''Dat is oneerlijk en onnodig. Je betaalt voor telefoneren immers ook per seconde en aan de pomp betaal je per milliliter. Betalen voor parkeertijd die je niet hebt gebruikt, is terecht een grote ergernis onder automobilisten. Daar wil ik een einde aan maken.''

Kuiken dient haar initiatiefwetsvoorstel dat bedoeld is voor commerciële parkeergarages woensdag in. Eerder regelde ze al dat op publieke parkeerplaatsen per minuut kan worden betaald.

Q-Park

Volgens een woordvoerder van parkeeronderneming Q-Park is het een denkfout om ervan uit te gaan dat parkeertarieven zomaar van uren naar minuten kunnen worden omgezet. ''Als je dit doet, gaan de kosten per minuut toch omhoog. Het wordt er niet goedkoper door. Het is niet zomaar het uurtarief delen door 60. Je houdt immers de kosten die komen kijken bij het uitbaten van een parkeergarage. Het moet wel rendabel blijven.''

Q-park is een tijdje geleden al teruggegaan van een prijs per uur naar een prijs per kwartier. Per minuut rekenen ziet de onderneming niet zitten.

''Dan kom je met het probleem van wisselgeld. Het gaat dan vaak om kleine bedragen. Daar is veel wisselgeld voor nodig. Op piekmomenten kunnen onze automaten dat niet aan. Mensen staan dan ook heel lang in de rij'', volgens de woordvoerder. Volgens hem zijn er nog steeds veel mensen die niet pinnen maar cash betalen bij de parkeerautomaat.