Hans Biesheuvel vertrekt per 1 september als voorzitter van MKB-Nederland.

Dat maakt de ondernemersorganisatie dinsdag bekend. "Het waren intensieve jaren, maar de functie heeft mij veel geleerd over belangenbehartiging en politieke mores", zo laat Biesheuvel in een persbericht weten.

Hij vindt het na 2 jaar tijd "om zich te bezinnen op nieuwe activiteiten". De termijn voor het voorzitterschap is normaliter 4 jaar, dat verlengd kan worden met een tweede termijn. De beëindiging van zijn voorzitterschap is dus vroegtijdig.

Er is nog geen opvolger voor Biesheuvel gevonden. Michaël van Straalen, nu voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, zal Biesheuvel voorlopig vervangen.

Sociaal akkoord

Biesheuvel kwam in juni nog in het nieuws na zijn opmerkelijke uitspraak dat hij spijt heeft van zijn meewerking aan het sociaal akkoord van kabinet, werkgevers en bonden.

Biesheuvel stelde nog wel achter de inhoud van het akkoord te staan, maar zei dat hij zich ''erin geluisd'' voelde door het kabinet.

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland stelt in een reactie aan NU.nl dat hij het "jammer" vindt dat Biesheuvel opstapt. "Het was een erg intensieve periode, waarin hij meer heeft gegeven dan je menselijkerwijs van iemand kan verwachten."

Eigen keuze

Visser benadrukt dat het Biesheuvels eigen keuze was om weg te gaan en dat hij niet gedwongen werd om op te stappen. Ook kan Visser zich niet voorstellen dat Biesheuvel zich teleurgesteld voelt na het recent gesloten sociaal akkoord.

Biesheuvel is de komende twee weken nog op vakantie en kan daarom nog niet persoonlijk reageren op zijn aangekondigde vertrek.

Opvallend

Arie Slob, partijleider van de ChristenUnie, noemt het vroegtijdige vertrek van Biesheuvel in een reactie op Twitter 'opvallend'. "Het is een verlies voor de belangenbehartiging van het MKB."

De voorzitter van de vakbond CNV Jaap Smit, die nauw samenwerkte met Biesheuvel tijdens de vorming van het sociaal akkoord, stelt met spijt kennis te hebben genomen van het vertrek van Biesheuvel. "Respect voor zijn inzet en dank voor de goede en prettige samenwerking", zo reageert Smit.

Alexander Pechtold, partijleider van D66 noemt het jammer dat Biesheuvel "nu al stopt als voorzitter. Hij durfde als mede-architect van het sociaal akkoord ook ongezouten, opbouwende kritiek te geven."

Lastige periode

Biesheuvel was voorzitter in een door de crisis lastige periode voor het MKB. Maandag werd nog bekend dat het aantal faillissementen in de detailhandel opnieuw verder is gestegen tot 104 gevallen bedrijven in juli. 

Beweeg de cursor de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk

Tijdens de verkiezingsperiode in september 2012 stelde Biesheuvel in een interview met NU.nl echter nog 'supergemotiveerd' te zijn voor zijn voorzitterschap. "We (samen met Bernard Wientjes, voorzitter VNO NCW, red) gaan er iedere dag tegenaan."

Hij liet zich in de media meerdere malen kritisch horen over de situatie in het MKB richting het kabinet en het bankwezen. 

Zo wilde Biesheuvel een actieplan voor de detailhandel omdat het aantal faillissementen in de sector flink toe is genomen en stelde hij zich kritisch op richting het bankwezen en de toezichthouders over de problemen met de kredietverlening aan het MKB. 

Lasten omlaag

De detailhandel, die in Nederland werk biedt aan 650.000 mensen, gaat gebukt onder de slechte economie en hoge werkgeverslasten, zo stelde Biesheuvel. Hij pleitte ervoor dat deze lasten omlaag kunnen.

Ook vond hij dat de overheid belemmeringen, zoals de bankenbelasting, zou kunnen wegnemen, zodat banken weer makkelijker krediet zouden verlenen.

"Ik heb als ondernemer de banken altijd ervaren als partner. Nu is er een kloof: men kijkt alleen maar naar de risico's. Terwijl ondernemen juist risico nemen is", zo zei hij in een interview met NU.nl. 

Ondernemerschap

Biesheuvel was voor hij voorzitter werd van MKB-Nederland een succesvol ondernemer. Hij richtte een eigen groothandel op en leidde jarenlang de Biesheuvel Groep, een bedrijf dat gestart werd door zijn vader en opa. In 2000 verkocht hij dit bedrijf en begon de investeringmaatschappij Habest Holding.

Hij stelt zich in een verklaring weer te willen richten op het ondernemerschap. "Want als ons land ergens behoefte aan heeft, dan is het wel aan ondernemerschap. Die overtuiging is bij mij de afgelopen jaren alleen maar gegroeid", aldus Biesheuvel.