Het is beter voor de homo's en lesbiennes in Rusland dat Nederland en andere landen meedoen aan de Olympische Winterspelen volgend jaar in Sotsji en zich daar uitspreken voor de rechten van homo's.

''Met deze aanpak zullen we per saldo meer bereiken'', zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vrijdagavond via zijn woordvoerder.

Timmermans reageerde op de oproep van de Britse acteur Stephen Fry. Die wil dat het Westen de Spelen boycot. Fry vergeleek de positie van homo's in Rusland met de positie van Joden in nazi-Duitsland. Daar werden de Olympische Spelen van 1936 gehouden, onder de ogen van Adolf Hitler.

Timmermans spreekt van een dilemma: "Doe je de zaak meer goed door weg te blijven of door te gaan en het geboden platform, een wereldpodium, te gebruiken om je standpunt kenbaar te maken?''

Volgens de minister is "gaan en laten zien waar je staat ook een uitstekende manier om aan de wereld duidelijk te maken dat wij van oordeel zijn dat mensenrechten universeel gelden en niet kunnen worden ingeperkt omdat iemand toevallig homo, lesbienne, bi- of transseksueel is''.

IOC

In Rusland is het sinds een paar maanden verboden om ''propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele relaties''. Die regel geldt ook voor atleten, zei de Russische minister van Sport Vitali Moetko.

Het Internationaal Olympisch Comité eist opheldering. ''De Spelen moeten open en vrij zijn, zonder discriminatie'', vindt IOC-voorzitter Jacques Rogge.