Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de terugkeerregeling voor ambtenaren.

Dat schrijft het AD vrijdag. Kamerleden zouden na hun termijn als volksvertegenwoordiger niet zomaar hun oude baan bij de overheid mogen oppakken.

De Kamer reageert daarmee op het nieuws dat voormalig GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters terug is bij haar oude werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl ze in 2011 in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling.

Ook een PvdA-politica keerde op het departement terug terwijl ze in juni vrijwillig haar Kamerlidmaatschap opzegde. Naar verluidt had ze moeite met het beleid van minister Frans Timmermans (PvdA).

Deeltijdbaan

Dat Kamerleden zo makkelijk terug kunnen keren komt volgens VVD-Kamerlid Pieter Litjens doordat het Kamerlidmaatschap ooit als deeltijdbaan werd gezien. "Dat deze regeling nog steeds bestaat, is niet meer van deze tijd", stelt Litjens in de krant. "Het lidmaatschap van de Tweede Kamer is tegenwoordig een meer dan fulltime baan."

Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigt vrijdag dat de partij wil onderzoeken of een eind kan worden gemaakt van deze regeling. Dit is niet zozeer ingegeven door de kwestie-Peters; de liberalen dienden al in 1998 een initiatiefwet in om een eind te maken aan de regeling. Wel hebben de recente ontwikkelingen de regeling weer 'op het netvlies' gezet, aldus de woordvoerder.

Volgens het AD krijgt Litjens steun van het CDA, D66, SGP en SP. De partijen willen arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en burgers meer gelijk trekken.