De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid en Justitie (IV&J) stellen een onderzoek in naar de uitzetting van het 6-jarige Georgische meisje Renata.

Het zieke meisje werd vorig jaar november met haar familie teruggestuurd naar Polen, terwijl niet werd opgemerkt dat ze leed aan acute leukemie.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) schrijft donderdag aan de Kamer dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid & Justitie (IV&J) het onderzoek instellen.

Daaruit moet blijken of ''in deze zaak medisch juist is gehandeld en wordt bezien hoe de medische overdracht in de vreemdelingenketen is verlopen''.

Snel duidelijkheid

D66 eist dat de onderzoeken voor half september klaar zijn. ''De donkere wolken blijven hangen boven Teeven. Ik wil snel duidelijkheid, anders blijft de positie van Teeven discutabel'', zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw. Ook Eddy van Hijum (CDA) is nog niet tevreden en ook hij wil de inspectierapporten zo snel mogelijk hebben.

De zaak rond Renata en haar familie speelde vorig najaar. Het meisje was ziek, maar grondig onderzocht werd ze niet. Teeven schrijft de Kamer dat bij zijn diensten op geen moment in de ruim 4 maanden dat de familie in Nederland verbleef bekend was dat Renata aan acute leukemie leed.

Hij betreurt het ''ten zeerste'' dat het meisje ernstig ziek is. Ze werd met haar familie naar Polen teruggestuurd omdat dat het land was waar ze binnen de EU voor het eerst asiel hadden aangevraagd.

Zelfmoord

Het lot van Renata is door de oppositie in verband gebracht met de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, begin dit jaar. Teeven kwam toen politiek in de problemen, omdat de overheid onzorgvuldig had gehandeld tegenover Dolmatov. De VVD-staatssecretaris beloofde daarna beterschap en wijst er nu op dat 'Renata' speelde voor Dolmatov en dus ook voordat hij in april verbeteringen in de asielketen aankondigde.

Maar volgens Schouw kan hij zich er zo niet van afmaken.

''Het gaat erom dat de gezondheidszorg in de asielketen spic en span moet zijn en dat doodzieke kinderen niet worden uitgezet. Dat mag niet. Teeven moet niet denken dat dit vóór Dolmatov speelde en we het dus met een korreltje zout kunnen nemen. Hij is voor de volle 100 procent verantwoordelijk.''

Bekijk een chronologie