Coalitiepartij PvdA wil tekst en uitleg van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de uitzetting van een Georgisch meisje met acute leukemie.

Dat blijkt uit Kamervragen die de PvdA maandag heeft ingediend.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil een feitenrelaas van Teeven waarin exact is aangegeven welke medische klachten van Renata op welk moment bekend waren en op welke wijze daarop is gereageerd.

Maij wil verder van Teeven weten of hij ook van mening is dat het meisje niet had mogen worden uitgezet als bekend was dat zij aan leukemie leed.

Het tv-programma De Vijfde Dag onthulde vorige week dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Teeven verantwoordelijk is, eind vorig jaar de 6-jarige Renata met haar familie heeft uitgezet naar Polen.

Het meisje was toen al wekenlang ziek, maar haar klachten zouden in het asielzoekerscentrum zijn genegeerd. Een dag na de uitzetting werd acute leukemie geconstateerd.

Medeleven

Teeven heeft zijn medeleven betuigd met het meisje en haar familie, maar meldde vorige week in een schriftelijke verklaring aan De Vijfde Dag ook dat het geen reden is om af te zien van uitzetting als iemand snel een medische behandeling nodig heeft.

Ook schreef Teeven dat medische zorg voor mensen in een asielzoekerscentrum vrij toegankelijk is.

Dolmatov

Dit voorjaar kwam Teeven in politieke problemen naar aanleiding van de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde voordat hij zou worden uitgezet. Zes oppositiepartijen steunden een motie van wantrouwen.

Teeven moest de PvdA beloven dat er bij de uitvoering van het asielbeleid meer oog zou zijn voor de 'menselijke maat'.

Behalve de PvdA hebben ook D66, CDA en SP opheldering van Teeven gevraagd over de uitzetting van Renata.