
Opkomst PVV, SP en 50PLUS lager bij verkiezingen 2014
Dat meldt Maurice de Hond zondagochtend op peil.nl
De Hond onderzocht de relatie tussen het huidig stemgedrag en het electorale gedrag bij de verkiezingen in 2014. Het gaat om de gemeenteraadsverkiezingen over zeven maanden en drie maanden later de Europese Parlementsverkiezingen. Een jaar later zijn de Provinciale Statenverkiezingen met daaraan gekoppeld de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer.
Volgens de opiniepeiler bestaat er een relatie tussen de huidige voorkeur voor een partij en de mogelijke opkomst tijdens deze verkiezingen, alsmede welke partij dan gestemd wordt.
Zo heeft 32 procent van de PVV-stemmers aangegeven op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, bij 50PLUS-stemmers ligt dat percentage op 34 procent en bij de SP op 32 procent. Bij de VVD, CDA, D66 en PvdA ligt het opkomstpercentage voor de gemeenteraadsverkiezingen rond de vijftig procent.
Gemaskeerd
De lage opkomst bij de huidige kiezers van de PVV, SP en 50PLUS lijkt te zullen worden versterkt door het feit dat de PVV maar in een heel klein aantal gemeenten meedoet en 50PLUS helemaal niet. Van de PVV-stemmers heeft dan ook 14 procent aangegeven op de VVD te zullen stemmen als de PVV niet meedoet. Van de 50PLUS-kiezers wordt verwacht dat zij vooral op ouderen- en lokale partijen zullen stemmen.
De Hond concludeert dat het verschil in opkomst de landelijk electoraal zwakke positie van PvdA en VVD bij de twee verkiezingen in 2014 ten dele zal worden gemaskeerd.
PvdA en VVD liggen op het moment dicht bij het laagste punt van de laatste 3,5 jaar. In De Hond's peiling krijgt de VVD 21 zetels (huidig aantal zetels: 41) en de PvdA 14 (huidig aantal: 38). De scores van de PVV, SP, D66 en 50PLUS liggen dicht bij het maximum voor deze periode. De PVV staat op 29 zetels (huidig: 15), de SP op 23 (huidig:15), D66 op 18 zeteld (huidig: 12) em 50PLUS zou volgens de peilingen nu uitkomen op 11 zetels. De partij heeft er momenteel 2.
Animo
In totaal ziet slechts 42 procent van de kiezers het zitten om bij de gemeenteraadsverkiezingen naar het stembureau te gaan. Bij de vorige lokale verkiezingen in 2010 was de opkomst 54 procent.
Drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo voor die verkiezingen is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.
Referendum
Volgens De Hond is het nog wel de vraag of de Europese Parlementsverkiezingen 'een soort referendum gaat worden over de Europese Unie en/of de euro'.
Wanneer dit niet het geval is zou de opkomst door de 30 procent heen kunnen zakken. Wanneer dit wel het geval is dan zou deze opkomst de 40 procent voorbij kunnen gaan. Tevens zouden de partijen die zich dan over Europese Unie of de euro hebben uitgesproken kunnen rekenen op een extra electorale impuls.