Van de kiezers die bijna een jaar na de verkiezingen spijt hebben van hun stem, zijn de meeste spijtoptanten te vinden bij de regeringspartijen VVD en PvdA.

Dat blijkt donderdag uit de Politieke Barometer van Ipsos. De loyaalste kiezers zitten bij de PVV van Geert Wilders.

Over het algemeen staat driekwart van de kiezers nog steeds achter de gemaakte keuze in het stemhokje. Bij de VVD en PvdA heeft echter een derde spijt van zijn keuze. Dat is volgens Ipsos in lijn met de recente peilingen, waarbij deze partijen steevast op verlies staan.

De spijtoptanten wijten hun onvrede aan de tegenvallende prestaties van hun partij in het kabinet.

Beloftes

Niet-nagekomen beloftes, het ontbreken van daadkracht en de verslechterde economische omstandigheden worden het meest genoemd bij VVD- en PvdA-kiezers, aldus Ipsos.

De kiezers van de oppositie zijn meer te spreken over de prestaties van hun partij. Vooral bij de PVV en D66: daar staat negentig procent nog achter de gemaakte keuze.

Overgestapt

Bij de VVD en PvdA is ongeveer een derde van de kiezers inmiddels dan ook overgestapt naar andere partijen. De VVD raakt vooral kiezers kwijt aan de PVV, het CDA of 50Plus en bij de PvdA vertrekt het ontevreden stemvolk richting D66, SP, GroenLinks of 50Plus.

Van de grootste oppositiepartijen kampt de SP met de meeste overstappers: een op de vier vertrekt naar 50Plus, GroenLinks of de PVV.

De partij van Wilders weet de kiezers het beste te binden: slechts vijf procent is overgestapt, naar de VVD, 50Plus of de Partij voor de Dieren.