Telefoongesprekken tussen gedetineerden en advocaten zullen voortaan niet meer worden opgenomen door de gevangenissen.

Vanaf 1 oktober is een systeem klaar dat de nummers herkent van de raadslieden en de gesprekken automatisch niet meer opneemt.

Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer. Met het nieuwe systeem wordt volgens Teeven ''gewaarborgd dat vertrouwelijke gesprekken tussen gedetineerden en advocaten ook echt vertrouwelijk blijven'.

Tot nog toe moesten gedetineerden die hun advocaat wilden bellen de gevangenis vragen om het gesprek niet op te nemen. Alle telefoongesprekken worden namelijk tot nog toe opgenomen, maar die met advocaten worden niet afgeluisterd. Alleen bepaalde andere gesprekken worden, na een speciale afweging, afgeluisterd.

Vluchtrisico

Teeven heeft nu besloten dat er helemaal niet meer standaard wordt opgenomen, tenzij het gaat om een gevangenis waar gedetineerden zitten met een hoog vluchtrisico of als er sprake is van een incident in een penitentiaire inrichting.

Daarmee vindt Teeven dat hij recht doet aan een eerdere uitspraak van de Raad voor de Strafrechttoepassing - die af wilde van het opnemen van alle gesprekken - zonder de veiligheid in de gevangenissen uit het oog te verliezen.